Трамп отримав 304 голоси електорів, Клінтон — 227.

 

Таким чином Дональд Трамп офіційно обраний Колегією електорів президентом США. Наступний етап — затвердження результатів голосування електорів 6 січня на спільному засіданні обох палат Конгресу.

 

У понеділок , 19 грудня,  дотримуючись освячених часом традицій, 538 членів Колеґії електорів США зібралися в столицях своїх штатів і окрузі Колумбія, аби  вирішували, хто повинен стати 45-м президентом Сполучених Штатів. Для позитивного результату один з претендентів мав набрати принаймні  270 голосів виборців.

 

Цей етап виборів глави Білого дому вважається суто формальним, він майже ніколи не приносив якихось сюрпризів. Хоча цього разу електоральна ситуація була доволі перверзійною:  за кандидатку від демократів проголосувало сумарно на 2,8 мільйона американців більше, ніж за ї республіканського конкурента Дональда Трампа. Тим не менше останній мав за своїми плечима перемогу в 31 штаті з 50-и, а отже й 306 вірних членів Колеґії електорів, а пані Клінтон відповідно – лише 232.

 

За Трампа не проголосувало два з 38 республіканських електора з Техасу: один проголосував за Джона Кейсіка, другий — Рона Пола.
 

За Гілларі Клінтон не проголосувало сім демократичних електорів від списку демократів, з них 4— у штаті Вашингтон (троє — за Коліна Пауелла, один за індіанського активіста — Вірного Плямистого Орла, Faith Spotted Eagle). Це перший випадок в США з 1872 року, коли більше одного колегіянта не підтримали кандидата, якому віддали перевагу виборці штату.

В останнього ж голосуванні, яке відбувалося на Гавайях, електор-демократ віддав свій голос за Берні Сандерса. До речі, Білл Клінтон, екс-президент США і чоловік Гілларі, був цього разу електором в Нью-Йорку і віддав свій голос за дружину.

 

Тим не менше, ці сюрпризи жодним чином не вплинули на вже відомі результати виборів. Адже  Трамп отримав значно більше за необхідні 270 голосів, забезпечивши таким чином собі посаду президента найпотужнішої країни світу на наступні чотири роки, 6 січня це — тут сумнівів не лишається — буде офіційно підтверджено.

 

Коли після голосування в колеґії електорів Техасу число поданих за Трампа голосів перевищило необхідні 270, він заявив: «Я дякую американцям за те, що вони переважною більшістю голосів обрали мене наступним президентом Сполучених Штатів. Я обіцяю наполегливо працювати над об'єднанням нашої країни і бути президентом всіх американців».

20.12.2016