У Раді безпеки ООН погодили проект резолюції щодо Алеппо.

Після тривалого обговорення члени Радбезу зійшлися на компромісному варіанті документу про відрядження місії спостерігачів за евакуацією з Алеппо, запропонованому Францією.

 

 

У новому проекті резолюції зазначалося, що десятки тисяч мирних мешканців Алеппо, котрі опинилися в облозі потребують допомоги і повинні бути перепроваджені в безпечне місце. Пропонувалося надати їм можливість самим вирішувати, куди саме податися. Резолюція також закликає конфліктуючі сторони забезпечити спостерігачам безперешкодний доступ в східну частину міста, аби ті змогли гарантувати безпеку евакуйованих.

 

Проте навіть цей значно м’якший французький проект резолюції зазнав на недільному обговоренні різкої критики з боку російського представника Віталія Чуркіна, котрий назвав його «нездійсненним і небезпечним». Росіянин погрожував накласти вето і винести на голосування власний варіант тексту. Після майже чотиригодинного обговорення членам РБ ООН таки вдалося узгодити компромісний варіант, який базується на початковому французькому тексті.

 

За словами постійного представника Франції при ООН Франсуа Делатра, деяким дипломатам ще треба провести консультації з владою своїх країн. Представниця США Саманта Павер, своєю чергою, висловила надію, що резолюцію буде ухвалено одноголосно. Голосування заплановане на 19 грудня – повідомило видання Tagesspiegel.

 

Тим часом в неділю ввечері відновилася евакуація людей зі східної частини Алеппо. Місто змогли полишити близько 350 осіб, повідомив Ахмад аль-Дбіс, який очолює команду медиків, котрі координують евакуацію в Хан Аль-Асал, що перебуває під контролем повстанців. 

19.12.2016