Гонтарева: Держава захистила 20 млн. вкладників "Приватбанку" і свою стабільність.

 

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева запевнила, що націоналізація "Приватбанку" не вплине на послуги для пересічних користувачів.

 

Таку заяву вона оголосила на брифінґу в понеділок уранці, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Усі банкомати матимуть достатньо коштів. Всі банкомати інших банків теж працюють з банкоматами і з картками "Приватбанку", і теж мають достатньо коштів. Національний банк поповнить сьогодні належну ліквідність, ми поповнимо як безготівкову, так і готівкову", – поінформувала Гонтарева та додала, що жодних підстав для хвилювань наразі немає.

 

Голова Нацбанку певна, що націоналізація "Приватбанку" не вплине на валютний ринок та інфляцію. "Ми не очікуємо значного відтоку депозитів з "Приватбанку" і ми не передбачаємо суттєвого впливу цього фактору на валютний ринок та на рівень інфляції", – зазначила Гонтарева.

 

Очільниця Центробанку поінформувала, що "Приватбанк" лише на один день, на 19 грудня, призупиняє обслуговування клієнтів юридичних осіб. "Це зумовлено суто технічними питаннями", – повідомила Гонтарева. Інших обмежень для клієнтів не передбачено.

 

За словами голови НБУ, приводом для націоналізації стало те, що акціонери "Привату" не виконали програму докапіталізації. "Дотримання законодавства, нормативів та планів капіталізації є принциповим для стійкого розвитку банків та фінансової стабільності країни. Акціонери не виконали програму докапіталізації, тому Національний банк України, зважаючи на системну важливість банку, ініціював входження держави у капітал банку", – зазначила Гонтарева.

 

Вона ствердила, що ситуація перебуває під контролем, адже "Приватбанком" уже управляє держава, та додала, що перехід банку в державну власність відбудеться згідно зі ст. 41,1 закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

 

Голова НБУ запевнила, що прихід держави у "Приватбанк" – це не створення проблеми, а її вирішення. "Ми дуже раді, що Кабінет міністрів підтримав наше звернення та ухвалив рішення про перехід "Приватбанку" в 100% державну власність. Це дасть країні можливість гарантувати всім вкладникам їх заощадження, а бізнесу – їх кошти", – заявила Гонтарева.

 

За її словами, це також сприятиме усуненню загроз для фінансової стабільності країни. "Ми переконані, що перехід банку в державну власність – це єдина можливість врятувати кошти вкладників та зберегти фінансову стабільність. У такий спосіб ми захищаємо понад 20 млн громадян України, які зберігають і обслуговують кошти в цьому банку", – заспокоїла Гонтарева.

 

"Не втратять свої кошти та зможуть надалі безперебійно працювати 500 тис. осіб-підприємців, а також 600 підприємств від малих до великих. А 3,6 млн працівників збережуть доступ до своїх заробітних плат, серед яких 2,2 млн працівники бюджетних установ, та 1,4 млн працівників комерційних організацій", – додала Гонтарева.

 

19.12.2016