Спецслужби країн ЄУ спільно захищатимуться від кремлівських гакерів.

Передовсім мова йде про захист від зовнішнього впливу на виборах, котрі пройдуть в багатьох країнах-членах наступного року.

 

                                             Арне Шьонбом

 

Органи безпеки європейських країн передовсім мають намір налагодити обмін інформацією, яка б допомогла запобігати кібератакам. Про це в неділю, 18 грудня, в інтерв'ю газеті Welt am Sonntag розповів керівник німецького  Федерального відомства з безпеки в сфері інформаційної техніки (Bundesamts für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) Арне Шьонбом (Arne Schönbohm).

 

«Ми обмінюємося інформацією і досвідом з колегами з інших країн ЄУ, де теж наступного року відбудуться вибори. Загроза для держави, господарки і суспільства щодо професійних і ймовірно державних спрямованих кібератак залишається високою.  Як атака гакерів на IT-системи Бундестаґу навесні 2015 року, так і спроби зламу партійних серверів демонструють політичний вимір і спрямування атак. Ці інциденти дають нам чимало підстав для стурбованості щодо ймовірної маніпуляції  громадською думкою третіми особами, особливо з огляду на близькість передвиборчої кампанії до Бундестаґу 2017 року», – застеріг  Шьонбом.  

 

Президент BSI підтвердив, що, за інформацією німецьких спецслужб, останні великі кібератаки на парламентські і партійні IT-системи Німеччини були вчинені саме з Росії.

 

У листопаді BSI репрезентувало звіт за перше півріччя 2016 року, згідно з яким за цей період в урядових мережах щомісяця вдається перехопити близько 44 тисяч заражених вірусами електронних листів.

 

У березні  наступного року пройдуть парламентські вибори у Нідерландах, у квітні у Франції голосуватимуть за нового президента, а у вересні німці обиратимуть новий Бундестаґ.

18.12.2016