Байден відбув переговори з Порошенком і Гройсманом.

 

Віце-президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден відбув телефонні бесіди з президентом України Петром Порошенком і прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.

 

Як повідомляє прес-служба Білого дому, Байден засвідчив свою підтримку мінським угодам і наголосив на потребі відновлення повного перемир'я на Донбасі, а також забезпечення всеохопного доступу спостерігачам ОБСЄ, щоб унеможливити обстріли вздовж лінії розмежування.

 

Віце-президент США також привітав ініціативу України щодо звільнення 15 в'язнів, затриманих під час конфлікту, висловивши сподівання, що Росія та контрольовані нею сили "належно дадуть відповідь на цей жест доброї волі і дадуть початок обміну бранцями згідно з мінськими домовленостями".

 

Співрозмовники погодилися, що санкції проти Росії мусять зберігатися аж до повного виконання "Мінська".

 

Джозеф Байден висловив сподівання на завершення процедури ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС та запровадження безвізового режиму.

 

Співрозмовники обговорили перебіг економічних реформ і важливість виконання критерїв МВФ. Байден також наголосив, що Україні вкрай важливо продовжити боротьбу з корупцією. Віце-президент, зокрема, висловив підтримку Національному антикорупційному бюро та Національному банкові України.

 

16.12.2016