Японія і Росія не домовилися щодо Курил.

Прем'єр-міністрові Японії Сіндзо Абе і президентові Росії Володимиру Путіну в ході дводенних перемовин не вдалося залагодити тривалу територіальну суперечку навколо декількох Курильських островів, які СРСР анексував після Другої світової війни.

 

 

Однак в ході дводенного візиту Путіна до Японії сторони домовилися продовжувати діалог в сфері безпеки і здійснювати спільну економічну діяльність на спірних островах, повідомило японське видання The Japan Times в п'ятницю, 16 грудня, за підсумками перемовин.

 

«Я домовився з президентом Росії про те, щоб створити особливий режим для налагодження спільної господарської діяльності на цих островах. Ця спільна господарська діяльність не буде здійснюватися на шкоду позиціям обох сторін у питанні мирного договору. Цей режим буде спрямований на те, щоб створити умови для майбутнього вирішення цієї проблеми», – сказав Абе на спільній прес-конференції під завершення візиту Путіна.

 

«Зі свого боку, я запропонував запровадити режим вільного прикордонного переміщення мешканців Сахалінської області і Хоккайдо», – додав кремлівський шеф.

 

Водночас сторони визнали, що головне питання зустрічі так і залишилося невирішеним. «Швидкого підписання мирного договору між Росією і Японій чекати не варто», – констатував Абе. Головною перешкодою до укладення мирного договору між Росією і Японією залишається невирішеність питання про Південних Курилах , які Японія називає своїми північними територіями. Абе підкреслив, що Токіо не змінює своєї позиції щодо приналежності Курильських островів. Путін, своєю чергою, закликав «припинити історичний пінг-понг щодо цих територій».

16.12.2016