Парламент Австрії дозволив конфіскацію «дому Гітлера».

Депутати Бундестаґу у Відні переважною більшістю голосів ухвалили спеціальний закон, який дозволяє владі вилучити на користь держави будинок, в якому 1889 року народився майбутній лідер Націонал-соціалістичної партії Німеччини.

 

 

Нагадаємо, що цей будинок в місті Браунау-ам-Інні на вулиці Зальцбургер-форштадт у ХІХ – на початку ХХ століття належав родині Поммерів. Щоправда батьки Адольфа Гітлера прожили там кілька тижнів, а незабаром після його народження родина переїхала в інший район. Коли Гітлеру було три роки, сім'я виїхала з Браунау-ам-Інна назовсім.

 

1938 року будинок викупив райхсляйтер Мартін Борман за ціною, яка значно перевищувала його ринкову вартість. Будівлю пристосували під культурний центр. Під час відступу німецькі солдати спробували підірвати будівлю, але не встигли: їхнім планам завадили американські військовики.

 

1952 року колишні власники – родина Поммерів – повернули собі будинок, викупивши його в австрійської влади. Будинок здавався в оренду й використовувався як бібліотека, потім як школа, банк, майстерня, центр для неповносправних.

 

На даний момент власницею триповерхової будівлі є Ґерлінда Поммер. Вона навідріз відмовлялася продати будинок і не дозволяла жодних перепланування. З 1972 року муніципальна влада орендували у неї будинок за високою ціною – 4800 євро щомісяця.

 

Після рішення Бундестагу будинок буде насильно у вилучено у пані Поммер. Вона ж отримає компенсацію, сума якої не називається – повідомляє австрійське видання Die Presse.

 

Дискусія щодо подальшої долі будинку триває вже кілька років, але досі остаточно не вирішено, що з ним робити: зруйнувати до фундаменту й збудувати нову споруду чи залишити у первісному вигляді. За руйнацію, зокрема, виступав міністр внутрішніх справ Австрії Вольфґанґ Соботка. «Такий крок (знесення будинку) необхідний для того, щоб будинок, де народився Гітлер, не перетворився на місце вшанування чи паломництва для неонацистів», – стверджував міністр. За його словами, новий будинок на цьому ж місці жодним чином не повинен нагадувати свого попередника. Однак група істориків, яких попросили дати свою експертну оцінку з цього питання, дійшла висновку, що знищення будівлі може бути розцінено як невдала спроба завуалювати нацистське минуле країни.

 

На сьогоднішній день єдиною вказівкою на історичну значимість будівлі є встановлений ​​при вході пам'ятний камінь з написом: «За мир, свободу і демократію. Ні фашизму. Мільйони полеглих нагадують нам про це». Ім'я Гітлера не згадується.

15.12.2016