Рак: що провокує появу метастазів?

 

За участю певних жирів ракові пухлини утворюють метастази. Проте лише деякі зі злоякісних клітин мають спеціальні рецептори жирних кислот, з чиєю допомогою й отримують енергію, необхідну для міґрації. Експерименти засвідчили: коли хворі миші діставали дуже жирне харчування, то утворення метастазів прискорювалося. Блокування цих джерел живлення призводило до суттєвого зменшення метастазів, інформують науковці в журналі Nature. Отримані свідчення можуть відкрити нові методи терапії.

 


 

Найбільші ризики в онкозахворюваннях пов'язані з тим, що пухлина розростатиметься, а її метастази оточать інші органи. Таке відбувається, коли окремі клітини відділяються від пухлини, через кров чи лімфу міґрують і проникають до інших тканин. Там вони можуть осідати, ділитися й у такий спосіб утворювати вторинні нарости.

 

Багато спостережень підтверджують, що не всякі злоякісні клітини здатні утворювати метастази. Більш імовірно, є певні типи клітин, які ініціюють цей процес. Проте дотепер вони були невідомими: щодо більшості видів раку науковці не знають, які клітини провокують метастази.

 

Все ж нещодавно дослідницька група на чолі з Сальвадором Бенітою (Salvador Benitah) з Барселонського інституту науки й технологій виявила ймовірних претендентів. У зразках пухлини ротової порожнини науковці помітили нечисленні популяції клітин, що мали незвично багато рецепторів жирних кислот типу CD36. Дослідники припустили, що клітини можуть використовувати цю особливість й завдяки ліпідам отримувати велику кількість енергії, необхідної для міґрації далеко від первинної пухлини та подальшого виживання.

 

Щоб це перевірити, Беніта з колеґами ін'єкційно ввели людські клітини онкохворим мишам. Виявилося: після цього пухлини у тварин дуже швидко пустили метастази. Жирна дієта особливо пришвидшила процес. Також дослідникам вдалося зупинити розростання. Для цього вони заблокували CD36-рецептори на клітинах, використавши спеціальні антитіла.

 

Блокування проявило свою ефективність: поширення метастазів призупинилося, й рак набагато рідше переходив з ротової порожнини на легені. Навіть вже утворені метастази зсихалися або й зовсім зникали. «Утворення метастазів майже зовсім припинялося без побічних ефектів», — повідомили науковці.

 

Проте, можливо, рецептори жирних кислот важливі лише у разі раку ротової порожнини? Наступні експерименти засвідчили, що ні. Принаймні в клітинних дослідженнях антитіла здійснювали аналогічний ефект також у випадку раку шкіри та грудей.

 

Крім того, в науковій літературі вдалося простежити зв'язок експресії білка CD36 з поганими прогнозами для пацієнтів з різними карциномами, наприклад раком легень і сечового міхура.

 

«Результати доводять, що клітини CD36 ініціюють загальний механізм розвитку метастазів, типовий для багатьох видів раку, — і він не обходиться без жирів у продуктах харчування», — пишуть дослідники.

 

Атака цих клітин або присутніх на них рецепторів жирних кислот може в майбутньому виявитися ефективною стратегією для подолання метастазів. Чи помічним є також відмова від певних жирів у харчуванні, мають з'ясувати наступні експерименти.

 

 

Krebs: Auslöser für Metastasen entdeckt? 

Nature, 08/12/2016

Зреферувала Соломія Кривенко 

14.12.2016