Путін лякав Меркель проблемами українського транзиту.

 

Канцлер Німеччини Анґела Меркель відбула телефонні перемовини з президентом України Петром Порошенком, а також Володимиром Путіном.

 

Як повідомляє прес-служба президента України, під час бесіди Порошенко з Меркель висловили занепокоєння через постійні порушення російськими бойовиками режиму припинення вогню. Президент також назвав неприпустимим блокування Росією процесу звільнення українських заручників.

 

Голова Української держави висловив сподівання, що ЄС пролонґує санкції проти Росії. Анґела Меркель також запевнила, що сприятиме якнайшвидшому завершенню процедури надання українцям безвізового режиму, а також віднайденню компромісу для ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

 

Співрозмовники також обговорили проблематику енергетичної безпеки України та ЄС.

 

Натомість прес-служба Кремля у своєму повідомленні про розмову між Анґелою Меркель і Володимиром Путіном акцентує увагу саме на енергетичній проблемі. "Лідери продовжили обговорення ситуації довкола постачання російського газу європейським споживачам через територію України. Володимир Путін знову висловив стурбованість через те, що українська сторона ухиляється від узгодження домовленостей про закупівлю газу з Росії в цьогорічному зимовому сезоні, що створює загрозу транзиту в Європу", – ідеться у повідомленні.

 

Щодо мінських домовленостей, то Володимир Путін висловив вимогу зняття соціально-економічної блокади Донбасу та налагодження "прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом".

 

14.12.2016