Рештки цариці Нефертарі

 

Нарешті науковці натрапили на рештки однієї з наймогутніших жінок Стародавнього Єгипту — першої дружини фараона Рамзеса ІІ. Йдеться про два фраґменти муміфікованих ніг, які науковці виявили в Єгипті понад 100 років тому. Відтоді їх зберігали в Єгипетському музеї Турина. Перші детальні дослідження цього релікту довели: він є рештками цариці Нефертарі, яку так довго шукали дослідники.




Фраґмент фрески з гробниці Нефертарі, яку вважали Великою царицею. Фото: The Yorck Project


Вона була однією з наймогутніших жінок Стародавнього Єгипту й уславилася своєю красою — Нефертарі, дружина фараона Рамзеса ІІ. Про її важливість свідчить те, що на рельєфах і настільних малюнках її часто зображали такого ж розміру, як і фараона, — для Давнього Єгипту це радше незвично. Нефертарі померла приблизно 1255 року до народження Христа, мавши 40–50 років, і була з почестями похована в Долині цариць.

 

Ще 1904 року італійський археолог Ернесто Ск'япареллі (Ernesto Schiaparelli) виявив гробницю Нефертарі, оздоблену вишуканими малюнками й портретами, однак сплюндровану ще за Античності. І хоч від саркофага зосталися лише уламки, проте науковцям вдалося виявити кілька посудин, фіґурок, пару шкіряних сандаликів і два муміфіковані фраґменти ніг.

 

Чи належали вони цариці Нефертарі? Спочатку це запитання лишалося без відповіді, адже мародерство й мала кількість знахідок не давали змоги стверджувати з певністю, що виявлені рештки не належали мертвому, похованому в гробниці цариці пізніше. Фраґменти муміфікованих ніг, так само як інші знахідки, помістили до Єгипетського музею в Турині, і більше не досліджували — дотепер.

 

Франк Рюлі (Frank Rühli) та його колеґи з Університету Цюріха нещодавно вперше піддали ноги мумії детальному аналізові. Крім радіовуглецевого датування та анатомічних вимірювань, зроблених за допомогою рентґенівських методик, науковці дослідили релікти на ДНК і здійснили хімічний аналіз, щоб довідатися більше про спосіб бальзамування.




Обидва муміфіковані фраґменти ніг з гробниці Нефертарі. Фото: Rühli et al./PloS ONE

 

Як засвідчили результати, фраґменти ніг належать жінці, що померла у віці від 40 до 60 років. Згідно з вимірюваннями кісток, за життя померла була заввишки 1,65–1,68 метра. «Тобто жінка була вищою, ніж 84 % її сучасниць», — розповів Рюлі з колеґами. На кістках і колінних суглобах не виявлено жодного сліду великих навантажень чи тяжкої праці, що дає підстави припустити: жінка належала до еліти.

 

І вік, і метод бальзамування відповідають загальній гіпотезі, інформують науковці: хімічний аналіз виявив речовини, типові для техніки бальзамування часів 19-ї та 20-ї династій — у час, коли жила Нефертарі. Тоді ще не використовували бітуми і мумію ще не купали в кристалічній соді, це узвичаїлося пізніше.

 

Радіовуглецеве датування вказало на трохи поважніший вік муміфікованих ніг, ніж науковці сподівалися для Нефертарі. «Хоча проблематичним був би радше надто молодий вік», — пояснили Рюль з колеґами. Адже це не дало би змоги відкинути припущення про те, що ноги належали померлому, пізніше похованому в тій самій гробниці. До того ж час смерті Нефертарі опинився у спектрі, визначеному датуванням події.

 

На думку науковців, на підставі отриманих даних можна відтворити чітку картину: «Якщо зібрати всі результати разом, то найімовірніше, що муміфіковані коліна направду належали цариці Нефертарі», — констатують Рюль з колеґами. Ймовірно, що античні розкрадачі гробниць забрали більшість вмісту зі склепу і розірвали мумію цариці, проте обидва фраґменти ніг лишилися непошкодженими на сотні років.

 

Встановити ще точніше впорядкування даних було б можливим завдяки ДНК-порівнянню. Проте отриманий з кісток спадковий матеріал виявився надто забрудненим, інформують учені. Вони сподіваються, що й без того врешті розгадали загадку муміфікованих ніг з гробниці Нефертарі.

 

 

Überreste der Pharaonin Nefertari entdeckt 

University of York/ PLoS ONE, 07/12/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

13.12.2016