Щастя за півціни

Місце для щасливих людей планують облаштувати у Львові. З одного боку, це буде меморіальний сквер Кузьми (лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка), а з іншого — новий громадський простір з масою цікавинок для містян. Локація — площа Гасина, що на перетині вулиць Коперника та Стефаника. Облаштовуватимуть це «місце» за концепцією архітекторів з Дніпра, які, щоправда, склали такий кошторис на реалізацію проекту, що головний архітектор Львова сподівається зменшити його принаймні вдвічі.

 

Площа Гасина

 

Сцена, шрифт Брайля і кучері Кузьми

 

Конкурс на те, як має виглядати громадський простір, присвячений Кузьмі, у Львові відбувся ще минулого року. Результати бліц-конкурсу на найкращу концепцію інтерактивного громадського простору «Місця щасливих людей» оголосили у грудні 2015 року. Перемогу у ньому здобуло подружжя архітекторів з Дніпра — Decorkuznetsov.

 

 

За задумом авторів концепції майбутнього скверу, тут має бути низка об'єктів і для щоденного використання львів'ян, і для мистецьких акцій, перформансів, імпровізацій та спроб. Зокрема, тут мали б облаштувати імпровізовану сцену, лавки, схил із сидіннями, паркувальні місця для велосипедів, арт-об'єкт «нерв», який правитиме за устаткування для змінних виставок, тощо. Якщо не основний, то один з найяскравіших елементів, що запропонували автори, — світильники у  формі закарлюк (чорних скручених труб), які мають читатись як кучері Скрябіна. Але вони одночасно будуть функціональні, бо освічуватимуть цю зону.

 

«Простір буде насичений різними артовими речами. Він має бути суперцікавий для львів'ян. Тим більше, зараз це фактично смітник у центрі міста — розбиті лавки, підпірні стінки, продаж пива. Нинішня атмосфера не відповідає пам'яткам архітектури, що довкола. Адже там є Осолінеум, Ґалерея мистецтв, і ці заклади фактично ніяк не використовують простір», — коментує Z головний архітектор міста Львова Юліан Чаплінський.

 

Один з авторів концепції, Валерій Кузнєцов, каже, що ідею їхня студія придумала доволі швидко. В основу лягла музика Скрябіна.

«Ми відштовхувались від музичного ритму Скрябіна. Тому сквер таким і вийшов. В Україні сьогодні немає аналогів такого громадського простору», — запевняє автор і додає, що сквер має передати образ Скрябіна, тому в ньому обов’язково буде присутня і музика.

 

 

«Хочеться, аби пам'ять про Андрія таким чином залишилась у серцях львів'ян. Якщо все буде створено за проектом, це буде інтерактивна територія. Це буде діалог з людьми через звук, через пісню, через дотик та образи. Ми навіть хотіли би написати тексти пісень шрифтом Брайля на лавках», — розповідає автор у коментарі Z.

 

Цього року реалізація проекту фактично «вперлась» у фінансову складову. За першими підрахунками авторів проекту, для реалізації їхнього задуму потрібно було би близько $500 тисяч, тобто за нинішнім курсом більше ніж 13 млн грн. Як пояснює Юліан Чаплінський, така сума зумовлена передусім дороговизною пропонованих матеріалів та авторськими предметами декору. Тож у міській раді пропонують його трохи здешевити коштом матеріалів, однак не на шкоду дизайну. Наприклад, відмовитись пропонують від створення замощення з авторського бетону.

 

В такий спосіб, прогнозують чиновники, кошторис вдасться скоротити практично вдвічі. Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський проситиме депутатів міської ради закласти гроші на проект у бюджет розвитку наступного року.

 

«Ми плануємо робити це за міські гроші. Тому нам потрібен проект, який пройде експертизу, матиме складений бюджет, які погодять депутати. Наступного року ми закладаємо кошти на виготовлення проекту та його реалізацію», — зазначає Юліан Чаплінський.

 

У кошторисі реконструкції площі Гасина орієнтуються на вартість цьогорічних робіт на площі Митній. Приблизно мільйон гривень закладають на вишукування (йдеться про геологічну та археологічну експертизу), а також на сам проект. Хто саме його робитиме, дізнаємося після тендеру. Решта грошей піде на втілення проекту.

 

«Найдорожчими у цьому проекті будуть вуличні меблі та композитні панелі, які мають бути вологостійкими та вандалостійкими, а також авторські світильники, які, за задумом авторів концепції, мають нагадувати кучері Кузьми. Їхню вартість буде найважче погодити під час експертизи проекту. Але зараз головне, аби фінансування проекту затвердили депутати», — каже головний архітектор.

 

Зроблена цого року площа Митна, наголошує Юліан Чаплінський, має стати для львів'ян прикладаом того, що громадські простори важливі й на це треба виділяти кошти. Там немає жодних соціальних поділів, і міська рада бере курс на те, щоб таких громадських просторів у нашому місті було більше.

 

Родина vs мерія

 

Історії зі створенням скверу Кузьми вже півтора року. За той час, як вже звично для Львова, проект пройшов кілька хвиль обговорень, схвалення та нищівної критики. Однак найскладніше йде етап погодження концепції та її реалізації з близькими музиканта.

 

Вперше емоційно проти створення будь-якого меморіального скверу мати Кузьми Скрябіна висловилась ще у липні 2015 року, після того як виконком Львівської міської ради не ухвалив обіцяного міським головою рішення про перейменування одного зі скверів на честь музиканта. Можливими варіантами для цього були: площа Маланюка, сцена в Парку культури імені Богдана Хмельницького, площа перед бібліотекою Стефаника (площа Гасина) та площа Петрушевича. 

 

Тоді батьки покійного лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка, Ольга Михайлівна та Віктор Кузьмич Кузьменки, публічно висловили обурення діями міської влади і попросили міського голову Львова Андрія Садового не перейменовувати нічого на честь «Кузьми». Але змінили свою думку після спілкування з головним архітектором Львова. Зі слів Чаплінського, він пояснив батькам, що процедура створення громадського простору є доволі затяжною, і вони досягли порозуміння.

 

Однак через рік з'явилась ще одна і вже гостріша заява. Наприкінці вересня цього року батьки Скрябіна оприлюднили звернення до львів'ян, в якому зазначають, що «проект скверу у Львові місця щасливих людей — нежиттєздатний».

 

Тато, донька та дружина Андрія Кузьменка

 

«А.І.Садовий, очевидно, не подумав, коли пропонував цей проект в честь Кузьми Скрябіна. Це виглядає все настільки цинічно і лицемірно, що ніби мама Андрія сама збирає гроші на цей сквер! Нам, батькам, дружині і дочці, такою ціною принижень абсолютно не потрібно сквер у Львові — тому ми вирішили відмовитися від цієї ідеї-фікс і більше не повертатися до неї. […] Просьба всіх причетних, дайте мені і душі мого сина спокій. Хай і надалі на пл. Гасина стоїть добротний павільйон з пивом і сміттєві баки під боком бібліотеки імені Стефаника. Оце, напевно, і є те відповідне місце відпочинку для щасливих львів'ян. Дайте нам спокійно жити без ваших ефемерних ідей, Андрій Іванович», — йдеться у зверненні, яке опублікували на офіційній сторінці гурту «Скрябін» у Facebook.

 

Після того звернення, каже Юліан Чаплинський, з родиною музиканта він не спілкувався, однак від ідеї створення скверу чиновники в Ратуші не відмовляються.

 

«Будемо робити проект. Запросимо їх, вже коли буде зроблено. Мені здається, так буде краще», — резюмує головний архітектор. 

 

12.12.2016