На виборах до громад найвища фреквенція була на Волині – ⅔ виборців.

 

На перших виборах територіальних громад 12 грудня найвища фреквенція була на історичній Волині: у Волинській області на дільниці прийшло 65,2% із числа зареєстрованих виборців, а на Рівненщині – 61,25%.

 

Про це свідчать дані підрахунку громадської мережі "ОПОРА".

 

Загалом вибори відбувалися у 41 новоствореній об’єднаній територіальній громаді у 13 областях. Голосували у 3 міських громадах, 13 селищних і 25 сільських.

 

Понад половина виборців також прийшли голосувати на Вінниччині (57,69%), Чернігівщині (53,14%), Полтавщині (51,2%) і половина – на Одещині (49,36%).

 

На Тернопіллі голосувало 45,2% виборців, на Запоріжжі – 42,77%, на Дніпровщині – 40%, на Миколаївщині – 39,21%, на Харківщині – 38,39%, на Херсонщині – 36,05%, на Чернівеччині – на 36%.

 

У проміжному звіті мережа "ОПОРА" зазначає: "Перші місцеві вибори у об’єднаних територіальних громадах із днем голосування 11 грудня 2016 р. відбулись із дотриманням законодавства України та міжнародних стандартів виборів, а передвиборчі кампанії, як правило, відповідали засадам конкурентності та змагальності". "Зафіксовані спостерігачами порушення у більшості громад не мали організованого та системного характеру, хоча і у окремих з них виборчий процес не повною мірою відповідав належним стандартам та вимогам законодавства", – зазначили в мережі "ОПОРА".

 

Зокрема, спостерігачі вказують, що, хоч на виборах і не було централізованого адмінресурсу, "посадові особи органів місцевого самоврядування достатньо активно використовували офіційні приводи та місцеві програми розвитку для привернення уваги виборців до власних кандидатур". "ОПОРА" також зафіксувала спроби підкупу через наданням виборцям товарів, робіт та послуг. У день виборів у поселеннях продовжувалася візуальна аґітація.

 

Найпоширенішими проблемами у забезпеченні законності та належної організації голосування стало недотримання частиною членів ДВК порядку видачі виборчих бюлетенів (без паспорта чи іншого належного документа). У селі Торків (Шпиківська селищна громада) на Вінниччині на ДВК №051206 ухвалили постанову про видачу бюлетенів без паспортів. Голова виборчої комісії пояснив: у селі всі знають один одного в обличчя.

 

У Лосинівській територіальній громаді (Чернігівщина) на виборчій дільниці №74458 спостерігачі запобігли незаконному голосуванню виборця, котрий отримав від членів ДВК бюлетені замість родича.

 

Члени ДВК, як правило, припиняли незаконну практику після зауважень спостерігачів. Втім, були і винятки: на виборчій дільниці № 480198 Олександрівської селищної об’єднаної територіальної громади (Вознесенський район Миколаївської області) голова та член ДВК продовжували надавати можливість проголосувати тим виборцям, які не пред’являли передбачених законодавством документів.

 

"Виявлені порушення, як правило, були пов’язані із незадовільним рівнем компетентності членів виборчих комісій, недоліками у організації виборів та їх матеріально-технічного забезпечення, низькою поінформованістю виборців та інших суб’єктів виборчого процесу про законодавчі обмеження та процедури. Випадки недотримання вимог законодавства під час проведення голосування та підрахунку голосів не мали системного характеру і, здебільшого, не були пов’язані із намірами незаконно вплинути на результати голосування виборців", – зазначили в мережі "ОПОРА".

 

Достатньо масовими були проблеми із матеріально-технічним забезпеченням приміщень для голосування та виборчих дільниць. У окремих випадках дільничні виборчі комісії організовували голосування у приміщеннях, котрі були в аварійному стані. Так, на ДВК№120183 у селі Одарівка Криничанського району Дніпровщини, котра розташувалася у будівлі сільського клубу, у переддень голосування провалився дах; комісія працювала без опалення.

 

На ДВК №120187 у селищі Божедарівка на Дніпровщині під час підрахунку голосів припинилося електропостачання – результат встановлювали при світлі ліхтариків.

 

12.12.2016