Дещиця закликав уряд РП розслідувати антиукраїнський марш у Перемишлі.

 

Посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив, що офіційний Київ звернеться до компетентних польських органів з проханням розслідувати інцидент з антиукраїнськими гаслами під час суботнього маршу націоналістів у Перемишлі.

 

Про це Дещиця сказав у коментарі аґенції "Укрінформ".

 

“Ми засуджуємо будь-які дії і заклики, які ведуть до національної ворожнечі і звернемося до польських офіційних структур з проханням розслідувати цей інцидент і покарати винних”, – запевнив Дещиця.

 

Він підкреслив, що українська сторона очікує на реакцію з цього приводу не лише від польських офіційних відомств, а й від громадських організацій, котрі мають створювати сприятливий ґрунт для добросусідських зносин.

 

Дещиця наголосив, що його насторожує факт вчинення інциденту в Перемишлі саме в момент, коли Київ і Варшава знову вийшли на нову позитивну динаміку двосторонніх відносин: після візиту президента України до Польщі і підписання угоди про співпрацю у сфері оборони, відновлення роботи Міжпарламентської асамблеї України і Польщі, напередодні військових навчань литовсько-польсько-української бригади, проведення конференції про польсько-українські відносини в Києві, консультацій між міністерствами оборони обох країн і перед відкриттям виставки про співпрацю Петлюра-Пілсудський, яка запланована на середу.

 

“Такі провокації у висловлюваннях однієї особи можуть знищити доробок офіційної і суспільної роботи України і Польщі”, – констатував український дипломат.

 

У суботу у Перемишлі під час щорічного “Маршу переремиських і львівських орлят” за участю польських націоналістичних організацій прозвучали антиукраїнські гасла, зокрема “Cмерть українцям” і “Перемишль, Львів – завжди польські”.

 

Об’єднання українців у Польщі (ОУП) закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України. В ОУП наголосили, що у Перемишлі не вперше під час публічних заходів спостерігаються антиукраїнські дії в рамках відзначення патріотичних урочистостей. Як зазначили українці, особливе обурення викликає той факт, що серед організаторів маршу була організація Табір великої Польщі (OWP), яка взяла на себе відповідальність за знищення восьми українських місць пам’яті в 2015-2016 роках, а її члени не приховують проросійських симпатій і участі у військово-навчальних таборах в Росії.

 

11.12.2016