Вода Домбровського кар’єру містить у кількасот разів більше за норми ртуті, кадмію та свинцю.

 

Домбровський кар’єр — один із найбільш екологічно небезпечних об’єктів Калуського гірничо-промислового комплексу. Забруднення ртуттю, цинком, кадмієм і свинцем його води та ґрунтів може становити реальну загрозу здоров'ю тих, хто купається у водоймі, йдеться у відповіді на колективне звернення громадян міста Калуша щодо визначення придатності Домбровського кар’єру та технічних водойм для купання, пишуть Вікна.

 

«У 2012 році до розробки комплексного екологічного моніторингу, який проводився ТДВ «Інститут «Гірхімпром» (м. Львів) залучались науковці ДП «Науково-дослідний інститут галургії», які здійснювали відбір проб води та ґрунту в межах території несанкціонованого складування відходів на бортах Домбровського кар’єру, для подальшого проведення хіміко-аналітичних досліджень складу відібраних проб, на експериментальній базі Аналітичного центру Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем (надалі УкрНДІЕП) (м. Харків), атестованого в державній метрологічній системі на право виконання вимірювань.

 

Загалом науковці відібрали 4 проби води та 11 проб ґрунтів. Досліджували проби на вміст важких металів та речовин, які зважаючи на специфіку Калуських виробництв, могли б міститись на території кар’єру: хрому, ртуті, миш’яку, кадмію, свинцю, цинку, міді, стронцію, фторидів, фенолів, гексахлорбензолу, нафтопродуктів», – ідеться у відповіді на звернення містян.

 

Так, у ґрунтах зафіксовано перевищення майже за всіма досліджуваними показниками, більшість з яких – речовини І класу небезпеки. Перевищення ГХБ (у 9 із 11 проб) – максимально у 5113 разів порівняно з гранично-допустимою концентрацією; нафтопродуктів (9 із 11) – у 112 разів.

 

У воді не виявлено тільки гексахлорбензолу та миш’яку. Натомість вміст фенолів у воді перевищений майже у 1,5 тис. разів, а ртуть – у 120 разів, небезпечні речовини виявлені майже у всіх відібраних пробах води.

 

«Домбровський кар’єр разом із полігоном токсичних відходів ГХБ став місцем для захоронення гексахлорбензолу та інших потенційно-небезпечних речовин. Смертельно небезпечні відходи захоронялись будь-як. Сьогодні відновити повну картину «хімічних» захоронень, різноманітних, в тому числі – вкрай шкідливих, доволі складно. Однак відомо, що крім ГХБ, надра кар’єру та відвалів поглинули велику кількість будівельного та промислового сміття, різноманітні отрутохімікати, рідкий поліетиленпропіламін та сіль, забруднену цією речовиною, відходи шпалерного та лінолеумного виробництв, великі ємності з фарбами, які часто тут же спалювались, від чого могли утворюватись такі небезпечні канцерогенні сполуки як діоксини», – ідеться у повідомленні.

 

Зазначається, що найбільша кількість відходів розташована у південній дільниці Домбровського кар’єру. Однак, проблема полягає не тільки у кількості отрути, але й відсутності контролю за нею.

 

У міськраді Калуша додали, що в 2017 році планують залучити фахівців для повторного дослідження території.

09.12.2016