Україна підписала з Польщею угоду про взаємодію своїх ГТС.

 

Оператори газотранспортних систем України та Польщі – ПАТ "Укртрансгаз" і GAZ-SYSTEM S.A. – підписали угоду про правила взаємодії з метою з'єднання транспортних систем обох країн через майбутній інтерконектор Польща–Україна.

 

Про це повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

 

Запланований газовий інтерконектор охоплює будівництво нового газопроводу між вузлом газу Германовичі на польському боці та Більче-Волиця на українському. Організатори проекту сподіваються, що новий інтерконектор дасть змогу збільшити пропускну здатність до 5 млрд. кубометрів щорічно з 2020 року, коли також буде завершено розширення національної газотранспортної системи в Польщі.

 

Інтерконектор має вирішальне значення для забезпечення можливості транспортування газу з запланованих "Північних воріт" ("Норвезький коридор" і термінал LNG) через національну газотранспортну систему в керунку Східної Європи. Проект, зокрема, дасть змогу суттєво підвищити рівень диверсифікації постачань газу для України (доступ до нових джерел природного газу, в тому й LNG).

 

"Інтеґрація польських і українських газотранспортних систем є частиною Північно-Південного газового коридору, що дозволяє транспортування газу з терміналу LNG в Свіноуйсьцє через країни Центральної та Східної Європи, використовуючи транскордонні інтерконектори. Основна мета полягає в тому, щоб створити гнучку інфраструктуру транспортування в Центральній та Східній Європі, яка дозволить з'єднати західні ринки газу та світовий ринок LNG з ринком Центральної та Східної Європи", – зазначили в "Укртрансгазі".

 

08.12.2016