Гройсман готовий розпустити Фонд держмайна за провал і другого конкурсу на ОПЗ.

 

Повторний конкурс із продажу акцій Одеського припортового заводу завершився провалом – до приватизації не зголосилася жодна компанія. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розкритикував Фонд державного майна через провал приватизації ОПЗ, назвавши його "бездарним" і "неефективним".

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

"Я вважаю, що Фонд державного майна вимагає жорсткої реанімації. Структура, яка показує себе з усіх сторін неефективною. Останній конкурс з приватизації ОПЗ показав, що інституція неспроможна управляти державним майном. Це не компетенція уряду, але я б вас всіх позвільняв, хто керує державними фондами, так бездарно управляти державним майном, треба ще повчитися", – обурився Гройсман.

 

Прем’єр запропонував заслухати звіт ФДМУ, а також подати пропозиції президенту і парламенту для реагування на "всю цю історію".

 

За словами голови ФДМ Ігоря Білоуса, головні причини того, що повторний конкурс не відбувся, – висока ціна на газ і негативна кон’юнктура на ринку. "Сподіваюсь, що на днях ми отримаємо пояснення від потенційних покупців щодо причин їх відмови від участі у конкурсі. Однак вже сьогодні можна сказати, що ключовими чинниками відсутності заяв є негативна цінова кон’юнктура на глобальних ринках мінеральних добрив та відсутність позитивних прогнозів її зростання, висока ціна на природний газ, збиткова діяльність підприємства, продовження нарощення боргів", – сказав Білоус.

 

Нагадаємо, у липні була перша спроба продати 99,567% акцій ОПЗ на конкурсі – стартова ціна склала 13,175 млрд. грн. Зважаючи на те, що конкурс завершився провалом, у жовтні уряд значно пом'якшив умови приватизації: зокрема, ціну знизили до до 5,16 млрд. грн.

 

07.12.2016