Нафта знову почала дешевшати.

На торгах Лондонської сировинної біржі в середу,сьомого грудня, ціна на нафту марки Brent опустилася нижче за позначку 53,6 долара за барель. Нафта американської марки WTI знизилася до 50,54 долара за барель.

 

 

Зростання ціни «чорного золота» за минулий тиждень було спричинене рішенням ОПЕК обмежити видобуток. Нагадаємо, що 30 листопада на засіданні представників країн-членів Організації експортерів нафти вперше за вісім років було ухвалено рішення скоротити видобуток нафти. Згідно з досягнутими домовленостями, з першого січня 2017 року члени картелю мали б знизити середньодобовий видобуток на 1,164 мільйона барелів на добу – до 32,5 мільйона. Згодом до цієї домовленості долучилася й Росія, котра обіцяла скоротити видобуток на 300 тисяч барелів на добу.

 

На тлі цих новин ще на початку тижня нафта Brent торгувалася за ціною вищою за 55 доларів, а WTI – вищою за 52 долари за барель.

 

Як повідомляє інформаційна аґенція Bloomberg, нинішнє ж падіння цін експерти пов'язують з реальними побоюваннями з приводу того, що країни-члени ОПЕК не зможуть виконати взяті на себе зобов'язання щодо скорочення обсягів видобутку нафти. ЗМІ повідомляють, що тепер інвестори почали сумніватися в тому, що країни ОПЕК дійсно зможуть обмежити видобуток нафти, тим більше з урахуванням того, що в листопаді видобуток зріс як в Росії, так і в країнах ОПЕК.

 

Багато експертів і раніше висловлювали сумніви в тому, що ефект від рішення ОПЕК матиме довгостроковий вплив на ринки. І не лише через евентуальне невиконання намічених планів зі скорочення. Зокрема, фінансові аналітики банку Goldman Sachs зразу ж по підписанню угоди у Відні прогнозували, що ціни на нафту зростуть лише в короткостроковій перспективі. Адже втрати ринку вуглеводнів легко заступлять надходження «чорного золота» зі США та інших 

07.12.2016