ВР закликала світову спільноту визнати Голодомор геноцидом.

 

Верховна Рада України ухвалила звернення до демократичних держав світу з закликом визнати Голодомор 1932-1933 років злочином геноциду українського народу.

 

"Україна в 1932-1933 роках пережила страшну трагедію – Голодомор, який забрав мільйони людських життів, – ідеться у зверненні ВР. – Злочинний комуністичний тоталітарний режим шляхом насильницького вилучення продовольства, блокади сіл та цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій щодо незгодних зумисне створив для українців такі життєві умови, що були розраховані на їхнє фізичне знищення".

 

Парламент наголошує, що така політика є злочином проти людяності згідно з потрактуванням Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

 

Верховна Рада звернула увагу світової спільноти на те, що совєцький режим і в роки Голодомору, і пізніше "ховав свій злочин за стіною пропаганди і брехні" і намагався "назавжди знищити крихти пам’яті про нього". "Через багато років ця інформація стала однією з причин краху комуністичного режиму, на руїнах якого постала незалежна Україна", – нагадує парламент.

 

ВР зазначає, що Україна знову стала жертвою агресії "сталінських послідовників із Кремля". "Україна протистоїть не лише агресії зі Сходу, а й масштабній інформаційній навалі, опертій на брехню. Агресор знову вибудовує стіну пропаганди, щоб приховати свої злочини. І сьогодні, як і вісім десятків років тому Україна потребує слова правди", – звертаються народні депутати. "Нам надзвичайно важливо, аби за межами України знали, що саме відбувається у нас", – додає парламент.

 

У своєму зверненні Верховна Рада складає шану українцям, убитим голодом, і висловлює глибоку подяку усім, "хто проривав вибудовану комуністичним тоталітарним режимом залізну завісу пропаганди і брехні, усім тим, хто зберігав пам’ять про трагедію, яку пережив український народ і усім тим, хто по крихтах відновлював правду про Голодомор". "Наша спільна пам’ять про злочини минулого є запорукою їх не повторення у майбутньому!", – резюмує ВР.

 

Парламентське звернення на засіданні ВР підтримало 233 народних депутати. Жодного голосу не дали фракції "Опозиційного блоку" (очікувано) і "Самопомочі" (саботує засідання, поки ВР не дасть згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Вадима Новинського).

 

Верховна Рада України визнала Голодомор 1932-1933 років у 2008 році. Згідно з інформацією української Вікіпедії, Голодомор визнали геноцидом 23 країни.

 

07.12.2016