Хворіємо по-новому

 

Сезон застуд і так званих ГРВІ у розпалі. Революційний список рекомендацій щодо новітніх віянь у лікуванні видало Міністерство охорони здоров'я. Дотичні до проблематики зреагували двояко: одні втішилися, бо «нарешті»; інші розгубленні, бо «як тепер лікуватися самим і як лікувати своїх дітей?». Річ у тім, що всі рекомендації МОЗ є з часткою «не», тобто вказано, яких лікарських препаратів застосовувати тепер не треба. Перелік недовгий, але охоплює практично все те, чим ми досі лікувалися: противірусні препарати, імуномодулятори, інтерферони, антигістаміни, сиропи від кашлю, вітаміни, рослинні препарати і, звісно, антибіотики…

 

 

Міністерство охорони здоров'я

Керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської держадміністрацій;

Українському Центру грипу та ГРВІ.

 

Міністерство охорони здоров'я України стурбоване поширеною практикою надмірного та необґрунтованого призначення безрецептурних ліків для симптоматичного лікування неускладнених ГРВІ у дітей.

 

Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації (The National Institute for Health and Care Excellence (www.nice.org.uk), Аmerican academy family practice (www.aafp.org), Аmerican academy of pediatrics (www.aap.org), Cochran library (www.cochranelibrary.com), Medscape (www.medscape.com), UpToDate (www.uptodate.com), Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov), World Health Organisation (www.who.int) та ін.), МОЗ просить взяти до відома:

 

Застосування груп препаратів при ГРВІ:

Антибіотики – Не рекомендовані.

Противірусні препарати – Не рекомендовані (крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями).

«Імуномодулятори» – Не рекомендовані. Можуть бути шкідливі.

Інтерферони – Не рекомендовані. Ефективність співрозмірна з плацебо.

Антигістаміни – Не рекомендовані. Ефективність при лікуванні ГРВІ не доведена.

«Сиропи від кашлю» – Не рекомендовані. Можуть бути шкідливі у дітей до 4 років.

«Комбіновані ліки від застуди» – Заборонені дітям молодшого віку. Полегшують симптоми у дорослих.

Вітаміни – Не рекомендовані. Ефективність не доведена.

Рослині препарати – Ефективність не доведена.

 

Міністерство охорони здоров'я рекомендує лікарям проводити роз'яснювальну роботу з медичним персоналом та пацієнтами щодо неефективності використання цих груп препаратів у дітей та потенційної шкоди самолікування. А також здійснювати широку просвітню роботу серед населення про заходи профілактики грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій.

 

Заступник міністра Олександр Лінчевський

 

Одним із перших на рекомендації МОЗ зреагував гуру новочасних батьків педіатр Євген Комаровський. Він давно закликав довіряти лише доказовій медицині, тобто для лікування використовувати лише ті ліки, ефективність яких доведена.

 

«Сьогодні МОЗ офіційно визнало, що ніякої особливої української медицини не буває. Медицина, вона або наукова (доказова!) або незрозуміло яка, — написав він у ФБ. — Нині опубліковано офіційний документ, який наполегливо рекомендує лікарям правильно лікувати ГРВІ (ті самі нежить-грип-застуди-ГРЗ). І, відповідно до цього документу, гострі респіраторні вірусні інфекції не потребують лікування антибіотиками, препаратами інтерферону, противірусними засобами, сиропами від кашлю, імуномодуляторами, вітамінами і "корисними травками". Тож лікар, який при діагнозі ГРВІ призначив вам чи вашій дитині щось з перерахованого вище, це людина, у котрої свій особливий шлях в медицині, який відрізняється від цивілізованого шляху і протирічить вказівкам МОЗ».

 

Діти — найвразливіші в епідемічний сезон

 

Серед лікарів є чимало прихильників саме такого підходу в лікуванні ГРВІ. І на їхню думку, ці рекомендації МОЗ викличуть великий спротив серед усіляких гомеопатів, фітотерапевтів та інших адептів так званої нетрадиційної медицини. А головно у фармацевтів і лікарів, які працюють з ними у спілці. Фармацевтичний бізнес — один з найприбутковіших. Зараз, в період, коли різного роду віруси великою мірою активізувалися, а на порозі вже стоїть грип, — в аптеках черги за ліками й дешевих препаратів нема. Кожен препарат коштує щонайменше кілька десятків, а то й сотень гривень. Люди раптом перестали купувати сиропи від кашлю, противірусні засоби, імунумодулятори, імуностимулятори й почали лікуватися провітрюванням помешкань і рясним питтям — це ж страшний сон усіх задіяних в фармацевтичну галузь! На кому вони тоді зароблятимуть свої статки?

 

«Як лікували, так і лікуватимемо»

 

Але ми переймаємося не їхніми статками, а здоров'ям наших дітей. Тож батьків цікавить, як тепер лікуватимуть наших дітей? Виходить, що досі їх лікували неправильно? Що з цього приводу думають львівські педіатри та сімейні лікарі?

 

Наталія Тімко, головний епідеміолог Львівщини, лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної лікарні каже, що є відповідні протоколи діагностики і лікування тих чи інших захворювань, у тому й гострих респіраторних вірусних інфекцій, і лікарі мають лікувати хворих відповідно до цих протоколів. «У протоколах, звичайно, афлубіну нема. А ті ліки, що є, лікарі й повинні призначати. І ми лікуємо не хворобу, а хворого, тому до кожного підхід має бути індивідуальний».

 

Цю думку підтримує й Олександра Пех, сімейний лікар Комунальної 4-ї міської клінічної лікарні: «У кожному конкретному випадку хвору дитину має оглянути лікар і визначати, потрібне їй симптоматичне лікування чи ні. Є діти, які мають хронічні патології, які на фоні вірусної інфекції можуть загострюватися. Тому таким дітям лікар мусить призначити відповідне лікування. Лікар не лікує на свій розсуд, як йому заманеться, бо є відповідні протоколи лікування вірусних інфекцій у дітей, яких він зобов'язаний дотримуватися».

 

Зі слів Олександри Пех, нерідко український лікар потрапляє у ситуацію, коли він щойно прийшов на виклик до хворої дитини, а мати вже показує список медикаментів, які дитина приймає. Реклама ліків, вільний продаж їх в аптеках стали причиною того, що у нас доволі часто батьки вдаються до самолікування.

 

«Уявіть ситуацію, коли лікар прийшов до дитини на виклик і нічого не призначив, лише сказав побільше пити, лежати в ліжку й частіше провітрювати кімнату. В очах батьків це поганий лікар, який не хоче лікувати їхню дитину. Батькам інколи простіше купити ліків на кругленьку суму, ніж забезпечити дитині відповідний температурний, питтєвий режим, стежити за тим, аби повітря в кімнаті було прохолодне, вологе, не надто закутувати дітей, коли вони йдуть на вулицю, тощо. Щоб цьому опиратися, одних порад педіатра Євгена Комаровського було замало. Це добре, що батьки почитали рекомендації МОЗ. Тепер вони менше довірятимуть телевізійній рекламі й не будуть на свій розсуд давати дитині ліки, ефективність яких не доведена. Ставлення мам вже змінилося, я це відчула на прийомі», — каже Олександра Пех.

 

А щоб діти не хворіли на грип, сімейний лікар радить дітей вакцинувати. Є дві вакцини: французька і корейська. Батькам, які хочуть, щоб їхня дитина не захворіла на грип, належить звернутися до свого лікаря, і він порадить, як краще це зробити.

 

Головний педіатр Львова Богдан Остальський переконаний, що дітей як лікували, так і будуть лікувати.

«Я ознайомився з рекомендаціями МОЗ України щодо лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) та грипу у дітей. Як тепер будуть лікувати дітей? Так, як і лікували. Кожний думаючий лікар врахує ці рекомендації, хоча, на мою думку, з ними частково можна погодитися, а частково — ні. Рекомендації ніколи не були обов'язковими до виконання. Обов'язковими є Протоколи з надання медичної допомоги дітям, затверджені відповідними наказами МОЗ України. У нас є протоколи лікування ГРВІ та грипу у дітей, і в них чітко прописано, призначення яких препаратів є обов'язковим, а яких — ні. Зокрема, в протоколі є рекомендації щодо дотримання ліжкового режиму, молочно-рослинної дієти, вживання великої кількості рідини та симптоматичного лікування. Тобто якщо в дитини закладений ніс, то потрібно призначити краплі до носа, аби вона вільно носом дихала. Певні особливості є у дітей віком до 6 місяців, їм призначається фізіологічний розчин, а старшим діткам можна використовувати судинозвужуючі краплі », — каже педіатр.

 

Рекомендації, що їх поширив заступник міністра Олександр Лінчевський

 

У рекомендаціях МОЗ є такий пункт: не рекомендувати сиропи від кашлю та рослинні препарати, хоча протоколом лікування ГРВІ у дітей, зі слів головного педіатра Львова, рекомендовані сиропи від кашлю, зокрема амброксол, та трав'яні збори. Кожен лікар, залежно від ситуації, ухвалює рішення. Не може бути якось штампу, стандарту, однакового підходу до всіх. Лікар лікує конкретну дитину, і якщо він бачить, що є потреба призначити той чи той препарат, він його призначає.

 

«Погоджуюся з тим, що імуномодулятори, антигістамінні препарати, інтерферони та вітаміни не є обов'язковими у таких випадках. У лікаря, який читає відповідну медичну літературу, цікавиться останніми медичними новинами, жодних проблем при лікуванні вірусних інфекцій у дітей не виникає. Він не призначає більшу кількість ліків, ніж це необхідно. Якщо дитина кашляє, лікар не може не призначити препарати, які полегшують відходження мокроти у дитини, так звані муколітики. Окрема розмова щодо антибактеріальних препаратів. У рекомендаціях МОЗ мова йде про неускладнені ГРВІ. При них антибіотики дійсно не потрібні. Вони призначаються тоді, коли на фоні вірусної інфекції у дитини виникають ускладнення: отит (запалення середнього вуха), гострий тонзиліт (ангіна), пневмонія чи бронхіт. Тоді призначення антибіотиків є обґрунтованим», — каже Богдан Остальський.

 

Сучасні мами мусять вміти критично мислити

 

Сучасні батьки дуже часто самі є своїм дітям педіатрами й звертаються до лікарів лише тоді, коли бачать, що вже не дають хворобі ради. Кожна мама знає свою дитину і сама орієнтується, в якому випадку яке лікування застосувати. Серед причин такої ситуації чи не найперша — можливість придбати будь-які препарати без рецепта, а ще впевненість: «Ну що той лікар мені скаже? Я краще знаю, що маю робити». Трафунки при тому бувають розмаїті: одні на «кожен пчих» вдаються до атибіотиків, інші до останнього заварюють травичку, й буває, що запускають хворобу.  

 

Батькам не варто бути аж такими самовпевненими, а надто коли йдеться про лікування ГРВІ у дуже малої дитини. Але й рекомендації лікаря, виявляється, треба «фільтрувати».

 

Львів'янка Наталя Міхнова, мати однорічної донечки, позитивно сприйняла рекомендації МОЗ. Чому? «Бо вони наближають лікування вірусних інфекцій у нас до європейських стандартів. І це дуже важливо. Чому я прихильник західного способу лікування? Бо на Заході є значно більше можливостей, ніж у нас, для проведення різноманітних досліджень, клінічних випробувань. І якщо вони дійшли висновку, що неускладнені ГРВІ, застуду краще лікувати більш природним способом, то я цьому вірю.

 

Нерідко молоді мами готові давати дитині будь-які ліки, у тому числі й антибіотики, навіть при незначній застуді, тому що їх призначив лікар. Ми просто маємо безапеляційну довіру до лікарів. Але мамам не завадить знати про сучасні тенденції в лікуванні, вміти критично мислити, аналізувати, просити пояснити, чому саме такі ліки слід давати дитині. Нам треба розуміти, що деякі лікарі вчилися 15–20 років тому. За цей час багато змінилося. Але якщо лікар побачить, що перед ним мама, яка цікавиться цими питаннями, він будь-що не призначить. Я далека від думки, що лікар може виписати ліки, які нашкодять. Вони не нашкодять, але й не допоможуть. Це просто викинуті на вітер гроші», — каже вона.

 

На її думку, треба взяти до уваги, що прожаж ліків — це величезний фармацевтичний бізнес. І ті, хто його провадить, думає не про здоров'я наших дітей, а про власний зиск, прибуток.

 

«Недавно моя донечка захворіла на ГРВІ (це було ще до виходу рекомендацій МОЗ), — провадить далі Наталія Міхнова. — Лікар призначив нам імунодулятори, свічки. Я подавала три дні й побачила, що ситуація не змінилася на краще. Тоді ми відмінили ліки, але забезпечили дитині відповідний температурний, питтєвий режим, ходили гуляти, стежили за тим, аби в квартирі була відповідна вологість повітря, тощо, і все минулося. Якби рекомендації МОЗ прочитала раніше, то, звісно, від запропонованих медпрепаратів відмовилася б. І ще — це є великий виклик для мами: замість зайвих крапель, таблеток чи свічок повести дитину, яка добре себе почуває, але має нежить, гуляти. Бо свіже повітря допомагає краще, ніж ліки. Тож якщо ми почнемо більше читати і аналізувати, то зможемо більше допомогти нашим дітям і забути дорогу до аптеки».

 

Звісно, що найкраще бути здоровим і багатим. Але, на жаль, так буває не завжди. Коли сталося так, що ваша дитина все-таки захворіла, то, за порадою головного педіатра Львова, шукайте лікаря, «який читає відповідну медичну літературу, цікавиться останніми медичними новинами», і довіртеся йому.

 

07.12.2016