Перемовини Брюсселя з Лондоном щодо Brexit триватимуть до жовтня 2018 року.

Про це заявив у вівторок, 6 грудня, французький дипломат Мішель Барньє (Michel Barnier), котрого нещодавно призначено головним уповноважений від Європейської Унії проводити перемовини з Великою Британією.

 

 

«Часу буде не багато. Що раніше Велика Британія заявить про свій вихід з Унії, то краще. В ЄУ готові до початку переговорів і зібрали команду з 30 експертів для їхнього якнайшвидшого проведення», – зазначив Барньє на своїй першій прес-конференції після вступу на посаду парламентера щодо Brexit.

 

Він теж запевнив, що позиція Брюсселя на перемовинах незмінна: базові «чотири свободи» спільного ринку (вільне переміщення товарів, послуг, робочої сили і капіталу) не можуть бути предметом торгу – повідомило видання Kurier. «Вибірковий підхід неможливий», – підкреслив уповноважений ЄУ.

 

За підрахунками Барньє, якщо прем'єр-міністр Об’єднаного Королівства Тереза Мей реалізує свій намір подати необхідну заявку про вихід з ЄУ до березня 2017 року, то процес ратифікації «розлучення» з Лондоном в країнах ЄУ і в Європейському Парламенті закінчиться через два роки після цього.

 

«Починаючи перемовини про вихід держави з Європейської Унії, Брюссель і Лондон входять в незвідані води, ця робота буде юридично складною і політично чутливою», – спрогнозував французький дипломат.

 

Цікава деталь: Мішель Барньє розпочав свій виступ англійською мовою, але потім перейшов на рідну – французьку. Експерти передбачають, що мовне питання може створити зайву напруженість на перемовинах, оскільки Барньє висловив намір вести діалог з британцями французькою мовою – котра теж є однією з основних мов спілкування в Європейській Унії.

06.12.2016