ВР дозволила "безстроковим" контрактникам раніше іти зі служби.

 

Верховна Рада України дозволила дочасно звільнятися зі служби військовикам, які уклали контракт на термін до завершення особливого періоду, тобто щонайменше до завершення Антитерористичної операції, – після щонайменше двох років служби.

 

Законопроект №5337 підтримало 239 народних депутатів, інформує телеканал "112-Україна".

 

Цей законодавчий акт, зокрема, вносить зміни до закону "Про військовий обов'язок і військову службу", згідно з котрим під час дії особливого періоду з військової служби звільняються військовослужбовці, які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менш ніж 24 місяці військової служби за контрактом, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду.

 

Серед впроваджень закону – він унормовує продовження контракту для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, виключно під час проведення мобілізації або з моменту введення воєнного стану. В інші періоди особливого періоду (крім проведення мобілізації і введення воєнного стану) військовослужбовцям, у яких закінчився термін контракту, буде надано можливість продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися з військової служби.

 

Спочатку в проекті закону було вказано, що звільнення таких військовослужбовців зі служби здійснюється (за бажанням військовослужбовця) у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які, згідно з законом, здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше двох років з дня набрання чинності цим законом. Це положення викликало критику з боку деяких народних депутатів. Так, автор альтернативного законопроекту № 5337-1, член фракції "Батьківщини" Альона Шкрум наполягала на скороченні терміну, після закінчення якого вищезгадані військовослужбовці отримують право на розірвання "безстрокового" контракту, до одного року.

 

Після бурхливої дискусії один з авторів законопроекту № 5337 Іван Вінник (фракція БПП) погодився з цією вимогою та заявив, що дворічний термін у прикінцевих положеннях буде скорочено до одного року. Своєю чергою Шкрум подякувала ініціаторам основного проекту за цю поступку та повідомила, що знімає № 5337-1 з розгляду.

 

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада не змогла подолати вето президента України на попередній закон про звільнення "безстрокових" контрактників, який дозволяв військовослужбовцям ЗСУ, які проходять службу на контрактній основі під час дії в країні особливого періоду, при закінченні терміну дії контракту звільнитися з армії, переукласти контракт або достроково розірвати його.

 

06.12.2016