Представництво ЄС: Заборона експорту лісу не зупинила контрабанду.

 

Представництво Європейського союзу в Україні висловлює солідарність із українцями, занепокоєними неконтрольованою вирубкою лісів, проте зазначає, що мораторій на експорт необробленої деревини не досяг оголошеної мети – вируб лісів і контрабанда деревини тривають.

 

Про це йдеться у нотатці представництва Європейського союзу в Україні на офіційній сторінці у Facebook.

 

"Ми добре розуміємо занепокоєння, що їх висловлюють ті громадяни України, які турбуються про українські ліси та виступають проти неконтрольованої вирубки лісів, незаконної лісозаготівлі чи обкрадання українських природних ресурсів. Можливо, ви помітили те, що попри заборону на експорт лісу-кругляка в Україні продовжується незаконна лісозаготівля та контрабанда деревини. Причина цього полягає в тому, що нинішня заборона на експорт не досягає цілей попередження незаконної вирубки лісу. Вона лише служить потребам деяких зацікавлених груп у деревообробній промисловості", – зазначає представництво ЄС.

 

Експерти амбасади вважають, що через заборону експорту ціна деревини, добутої в незаконний спосіб, навпаки зростає.

 

"ЄС з готовністю підтримає підвищення штрафів за такі порушення та більш ефективні правоохоронні заходи в цій сфері", – зазначили у представництві.

 

ЄС поінформував, що від 2008 року консультує Україну з питань, пов'язаних зі збереженням лісу, і як приклад європейської екологічної політики називає збережені ліси у Альпах, Татрах, у лісах Скандинавії. "Якщо Україна захоче інтенсивніше захищати свої ліси – зокрема, унікальну біосферу Карпатських гір – у цих зусиллях ЄС підтримає її", – запевнили у представництві.

 

"Цілком легітимними та прийнятними є заборона на будь-яку лісозаготівлю, обмеження на неї чи навіть обмеження доступу на деякі захищені зони з обґрунтованих та доведених екологічних причин – за умови, якщо такі заборони чи інші обмеження застосовуються до всіх суб'єктів, на рівних умовах. Метою має бути стабільний та екологічно збалансований розвиток лісів України", – додали в амбасаді.

 

Насамкінець ЄС наголосив, що заборона на експорт лісу-кругляка є обмеженням вільної торгівлі. "Вона суперечить міжнародним зобов'язанням України в рамках Світової організації торгівлі та в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Угоди про вільну торгівлю, які стимулюють економічне зростання та створюють робочі місця для обох партнерів, означають рівний доступ до ринків одне одного", – підсумовує представництво ЄС.

 

06.12.2016