Росія і Китай заветували резолюцію про перемир’я в Алеппо.

Голосування щодо цього документа відбулося в Нью-Йорку на засіданні Ради Безпеки ООН увечері в понеділок, 5 грудня.

 

                                     Віталій Чуркін 

 

За проект резолюції проголосували 11 членів РБ ООН. Три делегації, Росія, Китай і Венесуела, висловилися проти, Ангола утрималася – повідомило видання Neue Zürcher Zeitung.

 

У документі йшлося, зокрема, про те, що «всі сторони сирійського конфлікту повинні негайно припинити будь-які бойові дії в місті Алеппо для термінового доступу гуманітарної допомоги».

 

Коментуючи рішення про застосування права вето, постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявив, що голосування за проектом було ініціативою США, які «безцеремонно тиснули» на співавторів резолюції.

 

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що ухвалення цієї резолюцію дозволить повстанцям, які контролюють східну частину міста зміцнити їхні позиції і ускладнити просування урядових сирійських військ. «Відсутні будь-які сумніви, що 10-денний перепочинок такого кшталту був би точно використаний для перегрупування і поповнення сил і засобів екстремістів і тим самим ускладнив би звільнення від них східного Алеппо», – сказав Лавров.

 

Тим часом, за словами координатора ООН з надання термінової гуманітарної допомоги Яна Еґеланна, гуманітарна ситуація в місті катастрофічна, його мешканці абсолютно беззахисні. У листопаді ООН не вдалося доставити в Алеппо практично жодної гуманітарної допомоги. Лише вісім відсотків жителів тих районів, які перебувають в облозі, отримали продукти харчування, медикаменти та питну воду. «Розпач досягнув апогею. Люди втомилися, зголодніли і втратили будь-яку надію», – сказав Еґеланн, виступаючи в Женеві.

 

Ще раніше представник ООН з гуманітарних питань Стівен О'Браєн на екстреному засіданні Ради Безпеки заявив, що якщо не вжити негайних заходів, то охоплена бойовими діями територія Алеппо може перетворитися на «велетенське кладовище». За словами спецпосланця ООН у Сирії Стаффана де Містури, в зв'язку з посиленням авіаударів в східній частині Алеппо розгортається «гуманітарна трагедія».

06.12.2016