Польська PGNiG вступилася за Україну перед Єврокомісією.

 

Польська компанія Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo подає до суду ЄС на Єврокомісію за її рішення про передачу російському "Газпрому" у використання газопроводу OPAL, яким газ із “Північного потоку” постачається до країн Європи.

 

Про це в понеділок під час прес-конференції у Варшаві заявив керівник PGNiG Пьотр Возняк, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

“Ми не хочемо, щоб рішення Єврокомісії у будь-якій формі набуло чинності”, – заявив Возняк.

 

За його словами, польська компанія звинувачує Єврокомісію за 14 пунктами і хоче розгляду цієї справи в суді ЄС за прискореною процедурою.

 

Возняк поінформував, що це перший з низки юридичних кроків, які польська компанія планує здійснити проти Єврокомісії і німецького регулятора ринку – компанії Bundesnetzagentur.

 

“Рішення і характер дій Єврокомісії і Bundesnetzagentur є безпрецедентними. Вони відкидають розвиток конкурентного ринку газу і розширюють привілеї "Газпрому", що в результаті може призвести до отримання російською компанією монополії у поставках газу до центральної та східної Європи. Це є серйозною загрозою для безпеки постачання газу до Польщі й усього регіону”, – наголосив Возняк.

 

Аґенція PAP нагадала, що пан Возняк також протестував проти фактичного витіснення України з транзитного ринку ЄС.

 

"Газпром" не приховує, що із 2019 року хоче виключити транзит через Україну і, найімовірніше, до того прямує. Звідси випливає, що будемо відрізані від постачань зі Сходу", – зазначав керівник PGNiG.

 

Також нагадаємо, що 2 грудня президенти України та Польщі Петро Порошенко і Анджей Дуда виступили зі спільною заявою, в котрій закликали Єврокомісію відмовитися від свого рішення на користь "Газпрому".

 

05.12.2016