"Нафтогаз" підозрює, що "Газпром" зриватиме арбітраж.

 

Директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що українська сторона продемонструвала переконливу позицію у Стокгольмському арбітражі у слуханнях щодо транзиту газу.

 

Про це Вітренко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Слухання в Стокгольмському арбітражі закінчилися. Два тижня трибунал заслуховував юридичних радників, свідків та експертів. Наша сторона, як і минулого разу (щодо контракту на закупівлю газу), була переконливою", – прокоментував представник "Нафтогазу".

 

Юрій Вітренко нагадав, що Україна вимагає від "Газпрому" компенсації за відмову переглянути умови транзиту газу.

 

"Наша позиція щодо транзитного контакту є відносно простою. Стаття 8.7 цього контракту прямо передбачає, що у випадку зміни умов формування транзитних тарифів у Європі ми маємо право вимагати перегляду тарифу.Після підписання контракту був прийнятий так званий Третій енергопакет, і умови формування транзитних тарифів у Європі суттєво змінилися.Тому ми і вимагаємо привести наш транзитний тариф згідно з європейськими умовами. "Газпром" відмовляється переглядати тариф вже понад 5 років. Для таких випадків контрактом і передбачений Стокгольмський арбітраж", – прокоментував Вітренко.

 

Компанія сподівається, що "Газпрому" доведеться платити за транзит газу на 4 млрд дол. більше щорічно (з 2017 до 2019 року – року завершення "газових" угод Юлії Тимошенко), а також компенсувати понад 12 млрд. дол. недоотриманих доходів у 2010-2015 роках.

 

"Ми також вимагаємо привести транзитний контракт взагалі у відповідність до європейського законодавства, яке Україна імплементувала на виконання своїх міжнародних зобов'язань у зв'язку з приєднанням до Енергетичного співтовариства. Без цього ми не можемо завершити відокремлення оператора ГТС, здійснювати віртуальний реверс газу, в повній мірі використовувати потужності міждержавних з'єднань та наші підземні сховища газу", – зазначив Вітренко.

 

Втім, "Нафтогаз" очікує, що "Газпром" намагатиметься зірвати розгляд справи.

 

"Коли робиш якісь активні дії, маєш очікувати не менш активну протидію. Зараз протилежна сторона буде зривати процесу у Стокгольмі. У різний спосіб. Головною мішенню буде, зрозуміло, "Нафтогаз". Але будуть спроби і переглянути вартість транзиту через рішення регулятора (НКРЕКП). Будуть навіть спроби через Єпропейський союз домогтися виключення для "Газпрому" щодо застосування європейських норм для транзиту через Україну – до закінчення чинного контакту (а потім це взагалі буде неактуально, бо побудують обхідні газопроводи). Це не виключний перелік загроз. Але ми маємо вистояти. Бо це не тільки мільярди доларів", – резюмував Вітренко.

 

05.12.2016