Скільки важить техносфера Землі?

 

Наша планета оточена оболонкою антропогенних структур. Скільки важить ця «техносфера», нещодавно вирахували геологи. Результат: загальна маса штучних утворень на Землі становить 30 трильйонів тонн. Рівномірно розподілена по поверхні планети, маса техносфери дорівнює 50 кілограмам на кожен квадратний метр. Тобто багатоманітність об'єктів, створених людиною, вже тепер перевершує сучасне біорозмаїття, інформують науковці в The Anthropocene Review.




Вогні техносфери: в багатьох міських аґломераціях уночі більше не темніє. Зобрахення: ESA/NASA


 

Протягом тривалого часу люди вперто карбують планету. Ми змінюємо хімічний та біологічний цикли, маніпулюємо кліматом і перебудовуємо цілі ландшафти. У багатьох річках, озерах і морських реґіонах плаває вже більше частинок мікропластику, ніж живих організмів, і наше сміття займає гігантські звалища.

 

Також людина продукує і продукувала різні структури, об'єкти й технології, призначені для поліпшення нашого життя. Ця так звана техносфера охоплює будинки, фабрики, вулиці, мости, машини, технічні прилади, а також порти, шахти і навіть штучні острови.

 

«І ми, люди, й наші організації є частиною техносфери, хоча ми давно не маємо над нею такого контролю, якого нам би хотілося, — пояснює Ян Заласєвич (Jan Zalasiewicz) з Університету Лестера. — Адже техносфера є системою з власною динамікою, власними енергетичними потоками — людина вже тривалий час залежить від цієї системи, яка допомагає їй виживати».

 

Який же масштаб має техносфера Землі, Заласєвич з колеґами вирахували вперше. Згідно з їхніми обрахунками, техносфера планети важить 30 трильйонів тонн. Для порівняння: якщо цю масу рівномірно розділити на всю поверхню планети, то отримаємо 50 кілограмів на кожен квадратний метр. Ця цифра унаочнює, скільки матеріалу та енергії використали й перетворили люди для власних потреб у процесі своєї радше нетривалої історії.

 

«Техносфера з геологічного погляду ще молода, але розвивається з шаленою швидкістю, — каже Заласєвич. — Вже на сьогодні вона залишила глибокий слід на нашій планеті».

 

Але техносфера не лише карбує сучасну Землю — навіть у далекому майбутньому чимало антропогенних структур могли б свідчити про колишню велич людства. Адже, на відміну від багатьох біологічних реліктів, чимало антропогенних слідів «тут-буття» не розкладаються і можуть проіснувати мільйони років.

 

«Багато наших об'єктів і структур можуть врости в геологічні шари і зберігатися в них до далекого майбутнього, — пояснює колеґа Заласєвича Колін Ватерс (Colin Waters). — Ці технорештки колись придадуться для того, щоб датувати й описувати антропоцен».

 

Згідно з новими обрахунками, вже сьогодні могло б бути понад мільярд різних видів техноскам'янілостей — це більше, ніж кількість усіх живих організмів, що сьогодні живуть на Землі. «Класифікувавши технорештки відповідно до палеонтологічних критеріїв, побачимо, що їхня розмаїтість перевершує сучасне біорізноманіття й багатоманітність геологічних реліквій, — прогнозує Заласєвич. — Вони ще можуть перевершити навіть біологічне різноманіття всієї Земної історії».

 


Technosphäre der Erde wiegt 30 Billionen Tonnen 
University of Leicester, 01.12.2016
Зреферувала Соломія Кривенко

 

05.12.2016