Дуда обурений спробами ділити Європу "на зони впливу".

 

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що світова спільнота ніколи не може згодитися з агресією Росії проти України та окупацією частини її території.

 

"Захід ніколи не може з цим погодитися і Польща підтримує Україну в її боротьбі за незалежність і територіальну цілісність", – зазначив Дуда на спільній із Петром Порошенком прес-конференції у Варшаві, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Президент Польщі обурився, що вперше від завершення Другої світової війни "хтось пробує ділити Європу на сфери впливу і атакує суверенну країну".

 

За словами Дуди, великим завданням для усіх є завершення конфлікту, "але не шляхом його замороження, а розв’язання конфлікту і відновлення територіальної цілісності України".

 

Дуда запевнив, що Польща підтримує реформи в Україні, зокрема боротьбу з корупцією, реформу децентралізації, сприяє модернізації української армії. Польський лідер висловив сподівання, що ратифікація угоди про асоціацію України з ЄС завершиться позитивно, що означатиме повноправне наближення України до ЄС.

 

Дуда також повідомив про ініціативу створення в майбутньому Інституту добросусідства, метою якого буде пошук і нагородження українців і поляків, які в середині минулого століття рятували своїх сусідів. “Важливо показувати історичну правду і нагороджувати тих, хто у складні моменти, коли гинули і поляки й українці – показували милосердя і людяність. Цих людей треба знаходити і нагороджувати”, – наголосив він.

 

Президент України Петро Порошенко подякував Польщі за 25 років доброї дружби двох незалежних держави. "Польща для нас не просто стратегічний партнер, Польща для нас великий друг, так само як і Президент Анджей Дуда – мій друг", – сказав Порошенко, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

"Дуже важливо, що нарешті світ говорить однією мовою з Україною, і називає агресію Російської Федерації на Сході нашої держави – агресією. Незаконну анексію українського кримського півострова – анексією. І демонструє абсолютно чітку і тверду солідарність з позицією України", – зазначив Порошенко.

 

02.12.2016