"Нафтогаз" скасував тендери на модернізацію ГТС через згоду Анкари на "Турецький потік".

 

Правління НАК "Нафтогаз України" не погодило закупівлю ПАТ "Укртрансгаз" обладнання та робіт для об'єктів газотранспортної системи, котрі могли працювати для транспортування газу до Туреччини.

 

"Нафтогаз" ухвалив таке рішення у відповідь на ратифікацію парламентом Туреччини угоди про будівництво "Турецького потоку".

 

"Обладнання, яке планував закупити "Укртрансгаз", згідно із техніко-економічним обґрунтуванням проекту призначалось і могло бути використане для реконструкції КС, задіяних тільки у транспортуванні газу в напрямку Туреччини і не могло використовуватись на інших компресорних станціях. Зважаючи на домовленість між Росією та Туреччиною про реалізацію проекту "Турецький потік", який покликаний замістити транзит російського газу в Туреччину через територію України, така інвестиція є недоцільною", – ідеться у повідомленні НАК.

 

Тендер стосувався реконструкції компресорних станцій "Ананьїв", "Задніпровська" та "Південнобузька" і "вартував" понад 4 млрд. грн.

 

Натомість "Нафтогаз" рекомендував правлінню "Укртрансгазу" провести закупівлю універсального обладнання та відповідних робіт, "які можуть бути використані для реконструкції компресорних станцій, що забезпечують транспортування газу в різних напрямках та не прив’язані до обладнання конкретного виробника".

 

02.12.2016