Франсуа Олланд відмовився балотуватися на наступну президентську каденцію.

Про це чинний президент Франції заявив у прямому ефірі телеканалу TF1 і закликав французів до об'єднання.

 

 

Олланд пояснив своє рішення наміром зосередитися на діяльності з управління державою. «У найближчі місяці моїм єдиним обов'язком буде продовжувати керувати країною, яку ви мені довірили в 2012 році. Я повинен діяти, і сьогодні я здаю собі справу щодо небезпеки, яку може являти собою вибір, навколо якого не вдасться об'єднати французів. Таким чином, я ухвалив рішення не ставати кандидатом для участі в президентських виборах», – процитувало видання Le Monde слова Франсуа Олланда, які пролунали в прямому ефірі TF1.

 

У своєму телезверненні 62-річний Олланд нагадав про заходи, вжиті за час його президентства, такі як збереження і розширення режиму соціального страхування громадян, приборкання дефіциту державного бюджету, боротьба з безробіттям. Він заявив, що «перебуваючи при владі», він «ніколи не втрачав пильності».

 

Водночас президент Франції визнав, що втратив народну підтримку й відповідно рейтинг популярності. «Я вже сьогодні розумію ризик, пов'язаний з можливістю недостатньої підтримки, тому я вирішив, що не буду балотуватися на наступний термін», – заявив він.

 

Праймеріз Партії соціалістів Франції, лідером якої залишається  Франсуа Олланд, заплановано на 22 і 29 січня. Після його відмови головним кандидатом соціалістів став чинний прем’єр-міністр 54-річний Мануель Вальс.

 

Вибори президента пройдуть навесні 2017 року. Фаворитами на майбутніх виборах залишаються: кандидат від консервативної партії «Республіканці» Франсуа Фійон і голова ультраправого Front National Марін Ле Пен. Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, проведеними демоскопами Harris Interactive poll, якби перший тур президентських виборів відбувся в найближчу неділю, то Фійон здобув би 26% голосів підтримки, Ле Пен – 24%, а Олланд – лише дев’ять відсотків. У другому ж турі Фійон обійшов би Ле Пен з рахунком 67:33 відсотків. 

02.12.2016