Частка громад серед органів самоврядування – 17 %.

 

На початок 2017 року в Україні функціонуватиме 367 об'єднаних територіальних громад, сформованих 1 735 місцевими радами – це 17 % від усіх органів місцевого самоврядування базового рівня в Україні.

 

Про це заявив перший заступник міністра реґіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В'ячеслав Негода під час круглого столу "Місцеве самоврядування: нові можливості та вектори розвитку" в Києві, згідно з повідомленням "Урядового порталу".

 

"Може здатися, що 367 об'єднаних громад за два роки – це небагато. Але усі наші колеґи з країн, які йшли цим шляхом, говорять, що темп у нас дуже високий, бо в більшості європейських країн муніципальна консолідація триває десятиліттями і не має таких результатів", – зауважив Негода.

 

Заступник міністра зазначив, що наступний рік має стати вирішальним у процесі об'єднання територіальних громад.

 

Пан Негода схвально відгукнувся про динаміку гуртування громад: нині щораз менше поселень зволікають з об'єднанням, бо орієнтуються не просто на обіцянки, а на конкретні цифри, засвідчені досвідом перших 159 громад, створених торік.

 

Зі слів Негоди, за 10 місяців 2016 року загальні доходи громад зросли ушестеро, з 900 млн. грн. за той самий період 2015 року – до 5,69 млрд. грн. Власні доходи збільшились втричі – з 800 млн. грн. до 2,6 млрд. грн. Залишки коштів загального фонду бюджетів зросли з 300 млн. грн. до 1,6 млн. грн.

 

"Очевидно, що ситуація з фінансами в об'єднаних громадах покращилася. Звичайно, у громад ще є певні труднощі з ефективним використанням цих коштів, але усе це через брак досвіду, бо раніше таких ресурсів і повноважень місцеве самоврядування базового рівня просто не мало", – вважає Негода.

 

01.12.2016