Антикорупційна аґенція виявила адміністративне порушення за Лещенком.

 

Національна аґенція з питань запобігання корупції виявила ознаки адміністративного правопорушення після перевірки факту придбання народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири в Києві.

 

Про це йдеться у повідомленні НАЗК.

 

Аґенція вважає, що Лещенко припустився адміністративного порушення, адже при купівлі квартири вартістю 7 млн. 550 тис. гривень фактично одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири від забудовника: згідно з підрахунками НАЗК, загальна сума знижки-"подарунка" склала 1 млн. 801 тис. 648 грн.

 

Відтак Антикорупційна аґенція склала протокол на народного депутата Лещенка – і Сергієві загрожує конфіскація суми знижки. "Таке порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією подарунка", – зазначає НАЗК.

 

Аґенція повідомила, що Сергій Лещенко відмовився ознайомлюватися з адміністративним протоколом без свого адвоката. Його запросили прибути до НАЗК для завершення процедури ознайомлення з протоколом.

 

У вересні перевірку купівлі квартири Сергієм Лещенком проводило Національне антикорупційне бюро України. НАБУ не знайшло ознак кримінального правопорушення в угоді Лещенка, однак виявило епізоди, котрі можна трактувати як адміністративне правопорушення. Щоправда, бюро мало питання не до знижки, наданої забудовником, а до способу збору коштів Сергієм: Лещенко отримав дуже вигідну позику від редактора "Української правди" Олени Притули (і саме тут НАБУ вбачало порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунків), і він припустився формальних помилок, коли брав кошти на придбання житла у своєї матері (заощадження матері не фіґурували в його декларації – "порушення вимог фінансового контролю").

 

О 13:00 Сергій Лещенко написав на своїй сторінці у Facebook, що зниження ціни на житло не слід трактувати як знижку. "Є оголошення, що ціна на квартиру була меншою, є інші покупці, які купили дешевше", – зазначив нардеп.

 

"Я прокинувся людиною, якій подарували 1,8 мільйона гривень. Відчуваю себе дуже щасливим, тільки от не можу пригадати, де ці гроші лежать. Бо вони існують лише в уяві співробітників НАЗК", – додав Лещенко.

 

Сергій закликав правоохоронні органи проявити продібну прискіпливість щодо схем Кононенка, впливів на прокуратуру та суди Грановського, квартири Луценка, декларації Матіоса.

 

01.12.2016