Сьогодні відбудеться світова прем’єра Другого концерту для віолончелі з оркестром композитора Євгена Станковича.

 

Сьогодні, 1 грудня, о 19 год. у Львівській обласній філармонії відбудеться світова прем`єра Другого концерту для віолончелі з оркестром легендарного українського композитора Євгена Станковича, інформує прес-служба філармонії.

 

Подія відбудеться в рамках Другого етапу історичного проекту «ТРИ «С»: Скорик – Станкович – Cильвестров». Проект охопить Київ, Чернівці, Харків, Ужгород, Одесу, Львів, Івано-Франківськ і Коломию протягом сезону 2016-2017 рр.

 

«Євген Станкович – центральна фігура на небосхилі сучасної української музики та унікальне явище для світового музичного мистецтва. Композитор закінчив роботу над Другим концертом для віолончелі з оркестром у березні цього року після понад 45 років перерви у симфонічному жанрі.

 

Концерт складається з 3 частин: «Музика для Марточки», «Постлюдія» та «Монолог діда». Навіть існує історія, що вже стала легендою, як саме цей концерт замовив написати легендарний Мстислав Ростропович», – розповіли у філармонії.

 

У програмі сьогоднішнього концерту прозвучать такі твори: Дмитро Шостакович. Симфонія № 15; Євген Станкович. Симфонієтта «In modo collage»; Євген Станкович. Концерт № 2 для віолончелі з оркестром (прем’єра). Виконавці: Олександр Пірієв – віолончель; Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії; Тарас Криса – диригент.

 

Євген Станкович написав 6 симфоній, 9 камерних симфоній, опери «Коли цвіте папороть» і Rustici, 6 балетів, велику кількість ораторіальних, камерно-вокальних та інструментальних робіт, а також музику для 6 спектаклів та більш ніж 100 фільмів.

 

Народився Євген Станкович  19 вересня 1942 року в місті Сваляві. Тут він почав свою музичну освіту. Продовжував своє навчання в музичному училищі міста Ужгорода, а пізніше – ув Львівській та Київській державних консерваторіях в класі професора Бориса Лятошинського та Мирослава Скорика.

 

Творчість Євгена Станковича надзвичайна в показі емоційної свободи, досконалої технічної майстерності та гнучкості форми.

 

Євген Станкович нагороджений багатьма почесними званнями та нагородами, зкрема, найвищою нагородою України за артистичну діяльність премією Тараса Шевченка. Його Третя камерна симфонія увійшла в десятку найкращих творів світу організації ЮНЕСКО за 1985 рік.

 

Твори Євгена Станковича звучали в концертних залах Канади, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Югославії, Китаю, Філіпін та країн Східної Європи.

 

Євген Станкович багато років очолював Спілку композиторів України, є членом Комітету з присудження Національної премії імені Тараса Шевченка, обирався народним депутатом СРСР і УРСР, Народний артист України, Герой України, Академії мистецтв і займає посаду завідувача кафедрою композиції в Національній музичній академії міста Києва.

01.12.2016