МЗС поінформує світову спільноту про "ракетні" погрози Росії.

 

Міністерство закордонних справ України підготувало ноту протесту російській стороні у зв'язку з погрозами РФ застосувати системи протиповітряної оборони під час військових навчань, котрі Україна запланувала у акваторії Чорного моря 1-2 грудня.

 

Про це повідомила речник МЗС Мар'яна Беца у коментарі телеканалу "112-Україна".

 

"Російська сторона у своїх нотах говорила про те, що нібито Україна порушує суверенітет РФ, міжнародне право, створює загрозу безпеці міжнародної авіації, та звучали погрози на адресу України. Фактично Росія маніпулює інформацією: всі ракетні випробування, навчання здійснюються згідно з законодавством України та нормами міжнародного права на території України в рамках міжнародно визнаних кордонів України. Всі ці контрольні льотні випробування проводяться згідно зі статтями Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року в рамках сухопутного, морського і повітряного простору України, які перебувають під суверенітетом України", – наголосила спікер МЗС.

 

"Ми проінформуємо міжнародне співтовариство про дії російської сторони, які є неприкритою загрозою застосування військової сили проти підрозділів ЗСУ", – додала Беца.

 

Як розповів начальник прес-служби Повітряних сил ЗСУ Роман Юрчило у коментарі аґенції УНІАН, під час військових навчань 1-2 грудня на Півдні України поблизу тимчасово окупованого Криму Україна планує задіяти зенітно-ракетні війська, бойову, транспортну і безпілотну авіацію, а також провести випробування зенітних керованих ракет середньої дальності.

 

"Попередньо, Повітряними силами, відповідно до визначеної процедури, було завчасно підготовлено авіаційне сповіщення (NOTAM). Зроблено це з метою своєчасного оповіщення провайдерів авіаційних послуг різних держав, авіакомпаній, екіпажів, повітряних суден про можливу небезпеку використання повітряного простору під час прольотів в зоні їх проведення", – додав Юрчило.

 

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна, не зважаючи на погрози та спроби загострення конфлікту з боку Росії, планує надалі зміцнювати свою обороноздатність. "Ми продовжуватимемо ракетні випробування і навчання згідно з затвердженими планами та графіками у межах нашої суверенної території та суверенного повітряного простору", – заявив Турчинов, згідно з повідомленням прес-служби РНБО.

 

"Україна діє в межах всіх міжнародних угод та взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому ми звертаємо увагу наших міжнародних партнерів на свідомі провокації з боку Російської Федерації з метою подальшої ескалації військової агресії в регіоні", – додав секретар РНБО.

 

Нагадаємо, днями Росія надіслала на адресу військового аташе України при посольстві у РФ листа, в котрому висловила незгоду з запланованими генштабом ЗСУ військовими навчаннями біля узбережжя Криму і пригрозила збивати ракети силами своєї ППО.

 

Заступник міністра оборони Олександр Дублян заявив, що Росія дійсно може реалізувати свою загрозу. Дублян не дав чіткої відповіді на питання про те, чи Україна скасує навчання.

 

30.11.2016