Штайнмаєр: "Нормандська" зустріч у Мінську дала лише невеликий прогрес.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що на переговорах у "нормандському форматі" в Мінську вдалося досягнути лише невеликого прогресу: погоджено подальше відведення військ від лінії розмежування на Донбасі, а також домовлено про здійснення до кінця цього року обміну великої кількості полонених.

 

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

 

Штайнмаєр уточнив, що кількість зон для відведення військ збільшиться від трьох до семи, а Червоний Хрест отримає доступ до полонених і організовуватиме обмін ними.

 

Водночас міністри не змогли домовитись щодо "дорожньої карти" втілення угод. "Сьогодні з цим знову було важко", – наголосив міністр після чотиригодинних переговорів. "Залишається багато відкритих питань, але цього вечора було відчутним бажання як з боку Росії, так і України, щоб ця робота не тільки продовжувалася, а й по можливості була доведена до кінця", – додав Штайнмаєр.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що дискусія про "дорожню карту" у Мінську була нетривалою через упертість Росії. "Дискусія щодо логіки "дорожньої карти", на жаль, була досить короткою, оскільки російська сторона не погоджується на ключові пріоритети. У нас залишається фундаментальна різниця у баченні цієї "дорожньої карти". Те, що хоче російська сторона, це фактично легітимізувати свій протекторат або колонію на Донбасі, не здійснюючи кроків з передачі контролю над територією окупованого Донбасу міжнародному співтовариству, ОБСЄ, не здійснюючи кроків з покращення безпеки, не здійснюючи гуманітарні кроки", – наголосив Клімкін, згідно з повідомленням УНІАН.

 

Міністр наголосив, що гуманітарний вимір не є питанням узгодження "дорожньої карти", бо цей пласт мінських домовленостей мав би бути виконаний як пріоритетний уже давно. "Насправді, це мало би бути вже давно зроблено. І я сьогодні привернув увагу всіх, що реально в цьому році звільнення йде ще складніше, ніж у попередньому, і це жахлива, катастрофічна ситуація", – сказав Клімкін.

 

"Ну а щодо «дорожньої карти», повертаючись до неї, дискусія була дуже поверховою, дискусія буде продовжуватись у різних форматах", – додав очільник МЗС.

 

"Немає згоди щодо питання контролю і ефективного моніторингу з боку ОБСЄ неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону. Немає згоди щодо ефективного доступу ОБСЄ до всього Донбасу. Немає згоди щодо виведення і російських військ, і російських найманців, зброї... і бажання це робити безпосередньо зараз", – перелічив Клімкін.

 

Нема просування і в справі виборів на Донбасі. "Ми фактично не торкнулися питання як забезпечити, власне, безпеку виборів. Зараз там немає ніякої безпекової ситуації навіть мінімальної. І нам потрібен вплив міжнародного співтовариства, і зокрема, безпекова місія, озброєна поліцейська місія ОБСЄ. Ми фактично не торкнулись питання, як ми бачимо те, яким чином вибори мають відповідати стандартам ОБСЄ. Тобто, всі ключові питання, і ми по них, на жаль, занадто коротко пройшлися, у нас залишаються дискусійними", – підсумував міністр.

 

30.11.2016