Депутати від ХДС/ХСС назвали Росію загрозою миру в Європі.

Фракція Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу в німецькому Бундестазі розробила зовнішньополітичну стратегію щодо Росії.

 

 

Стратегія викладена в документі, одноголосно ухваленому на засіданні фракції ввечері у вівторок, 29 листопада. «Мир у Європі під загрозою. Тому співдружність європейських держав не може миритися з агресією Росії в Східній Європі», – чітко говориться в тексті, викладеному на сайті фракції.

 

Блок консервативних партій, очолюваний бундесканцлеркою Німеччини Анґелою Меркель, рекомендує Європейській Унії розробити ефективнішу оборонну стратегію в рамках НАТО. Зокрема, мова йде про посилення розвідки, зміцненні співпраці в сфері закупівлі озброєнь і в галузі транспортної авіації.

 

«Анексія Криму, яка суперечить міжнародному праву, військова інтервенція на сході України, підтримка диктатора Башара Асада в сирійській громадянській війні – всіма цими діями російський президент Володимир Путін поставив довіру Заходу під жорстке випробування. Загроза східним кордонам НАТО наближається через агресивну зовнішню політику Росії. Коли принцип недоторканності кордонів не визнається, а військова перевага стає зовнішньополітичним інструментом, в Європі відкривається ящик Пандори», – застерігають автори документу.

 

Фракція ХДС/ХСС також звинуватила російську владу в спробах роз'єднання населення на Заході, дискредитації політики уряду Німеччини і, зокрема, бундесканцлерки ФРН. Парламентарі вказують, що для цих цілей Росія використовує великий набір засобів – від діяльності спецслужб до кіберсаботажу і фінансової підтримки ультраправих партій в країнах Європейської Унії.

 

«Ми повинні ефективно протидіяти цьому разом з нашими союзниками і партнерами, – наголошується в документі.

 

Водночас парламентська фракція ХДС/ХСС виступає за відновлення перемовин у рамках формату «Рада НАТО-Росія». Пропонується створити спільний орган зі зміцнення довіри і запобігання криз, зокрема, в галузі інформаційної безпеки.

30.11.2016