Четвертий блок ЧАЕС накрили новим конфайнментом.

 

На Чорнобильській атомній електростанції відбулися урочистості з нагоди завершення насування нового безпечного конфайнмента над енергоблоком №4 та об'єктом “Укриття".

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Старе «Укриття» назавжди зникло з наших очей, і ми більше ніколи його не побачимо. У листопаді 2017 року ми передаємо конфайнмент представникам української влади, і їм належить зробити ще дуже багато роботи задля досягнення благородної мети", – заявив президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті.

 

"ЄБРР дуже пишається тим, що ми завершуємо цей історичний проект. Ми стали розпорядниками Чорнобильського фонду у 1997 році. І вже тоді ентузіазм українського народу поширився на виконавців проекту. Це сталося завдяки великій роботі та відданості багатьох людей з більш як 30 країн. Більш як 40 урядів країн зробили внески у Чорнобильський фонд, надавши майже 7 мільярдів доларів на реалізацію проекту", – зазначив Чакрабарті.

 

Президент банку нагадав, що після насування, котре завершується у вівторок, новий безпечний конфайнмент вводитимуть у експлуатацію протягом наступного року.

 

Натомість президент України Петро Порошенко у своєму виступі згадав про унікальність будівлі, адже новий конфайнмент-арка є найбільшою у світі рухомою конструкцією.

 

"Сьогодні багато хто казав, що це вперше у світі, і вперше в історії, найбільше в історії. Хтось порівнював цей об'єкт з Ейфелевою вежею, чи зі Статуєю Свободи. Це насправді унікальний об'єкт: 110 метрів заввишки, 257 метрів у ширину, 164 метри довжиною. Це є найбільша у світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством", – заявив президент.

 

Він зазначив, що попередній саркофаг був розрахований саме на 30 років. "30 років тому десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все, щоб захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів героїчних зусиль команда з 90 тисяч чорнобильців побудувала саркофаг, який був тоді розрахований рівно на 30 років", – нагадав Порошенко, додавши, що новий безпечний конфайнмент гарантує "100 років радіаційної безпеки".

 

Міністр екології Остап Семерак заявив на прес-конференції, що насування арки – лише перший крок для перетворення Чорнобильської станції на безпечний об'єкт. Зокрема, важливий етап – вилучення палива із реакторів – розпочнеться 2018 року.

 

"Протягом року ми маємо ввести в експлуатацію новий конфайнмент. Це означає, що всі системи мають бути підключені та протестовані. Після цього можливо буде використовувати обладнання, яке встановлене всередині – крани. По-перше, це демонтаж нестабільних конструкцій, а з 2018 року ми перейдемо до виймання паливовмісних мас, деконструкції енергоблоку №4 ЧАЕС із подальшим захороненням", – розповів Семерак.

 

Захисна споруда над четвертим енергоблоком ЧАЕС – новий безпечний конфайнмент – є багатофункціональним комплексом для перетворення об'єкта "Укриття" на екологічну безпечну систему. Його встановлення зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із радіоактивними матеріалами всередині об'єкту "Укриття", демонтажу конструкцій, а також обмежить радіаційний вплив на населення, персонал і довколишнє середовище.

 

29.11.2016