Мін'юст відхилив порядки перевірки декларацій, запропоновані НАЗК.

 

Міністерство юстиції України повернуло до Національної аґенції з питань запобігання корупції на доопрацювання проекти внутрішніх документів щодо перевірки електронних декларацій.

 

Ідеться про два документи: "Порядок проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" та "Порядок здійснення моніторингу життя особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", інформує прес-служба Мін'юсту.

 

Причиною відкоша стала низка зауважень: відсутність чітко визначених засад та принципів проведення перевірок, відсутність хоча термінів початку та тривалості таких дій, відсутність чітко визначених вимог до змісту висновку за результатами перевірки, наявність суперечностей між цими та іншими документами, які раніше були ухвалені НАЗК тощо. Окрім того, документ не передбачає жодних вимог до достовірності інформації та джерел її отримання.

 

Міністерство окремо поскаржилося, що НАЗК розробляла документацію без залучення фахівців Мін'юсту, а також громадських організацій і експертних середовищ.

 

У відповідь член НАЗК Руслан Радецький заявив, що позицію Міністерства юстиції "не можна назвати конструктивною", надто ж через "важливість документів, про які йде мова, та суспільні очікування від НАЗК в частині перевірки е-декларацій". "На жаль, змушені констатувати, що Міністерство юстиції фактично заблокувало роботу НАЗК з перевірки декларацій", – зазначив Радецький на своїй сторінці у Facebook.

 

На думку члена НАЗК, Міністерство юстиції поширює закиди "в гонитві за піаром". Зокрема, Радецький повідомив, що службовців Мін'юсту неодноразово брали участь у нарадах НАЗК. "Ми сподівались почути про «численні зауваження» спеціалістів Міністерства юстиції під час цієї фахової дискусії, а не через майже два тижні після надіслання проектів до Міністерства юстиції на державну реєстрацію", – обурився Радецький.

 

Згодом Руслан Радецький повідомив, що засідання НАЗК на тему відхилених Мін'юстом документів відбудеться 29 листопада. Запрошено представників Міністерства юстиції, громадськість, мас-медіа.

 

25.11.2016