Луценко покладається на ефективність Міжнародного кримінального суду.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликав Міжнародний кримінальний суд розглядати як одне провадження злочини, скоєні режимом Януковича проти учасників Революції гідності, та російську агресію проти України.

 

Про це Луценко заявив під час телеконференції з каналом ICTV, перебуваючи у Гаазі.

 

"Ми вважаємо, що це один склад злочину, і ми пропонуємо колегам з офісу прокурора Міжнародного кримінального суду розглядати цю справу як справу державної зради екс-президента, як вбивства за його наказом сотні людей, як початок неоголошеної військової агресії, що призвело до злочинів проти людяності та воєнних злочинів", – заявив Луценко.

 

Генпрокурор вважає, що режим Януковича здійснив низку злочинів, поєднаних одним мотивом. "Ми хочемо довести, що це нерерозривний ланцюг: Янукович вчиняв злочини проти людей, потім – проти країни, потім – проти людяності. Це нерозривний ланцюг подій, який призвів до появи вбитих на Майдані, до зазіхання на територіальну цілісність і незалежність країни, а потім – до військових злочинів і злочинів проти людяності: як яскравий приклад – Іловайськ, тотальне порушення прав людини в окупованому Криму, позасудові розстріли, тортури, утримання в неволі людей – все це підпадає під юрисдикцію МКС", – аргументував генпрокурор.

 

Луценко зазначив, що дії Януковича на посаді були спрямовані на особисте збагачення, при цім він поступово передавав державу під керівництво РФ; горе-президент намагався протидіяти Майданові, а пізніше закликав Росію ввести війська на територію України.

 

Відповідаючи на зауваження, що Україна дотепер не ратифікувала Римський статут, а юрисдикцію МКС визнала лише для конкретних епізодів "разовими" рішеннями, Луценко заявив: "Ми вважаємо, що в даному випадку саме дії МКС покажуть доцільність приєднання до Римського статуту в цілому. Якщо МКС зараз доведе свою ефективність у цих двох надзвичайно резонансних для українського народу випадках, то, безумовно, я упевнений, що парламент ухвалить одностайне рішення про приєднання до авторитетної міжнародної угоди – Римського статуту".

 

Наголосимо, що МКС наразі не відкрив проваджень за фактом злочинів проти людяності або військових злочинів в Україні. У свіжому звіті офісу прокурора МКС перелічено ймовірні злочини, котрі можуть стати предметом розслідування в Гаазі: щодо Криму – "утиски кримських татар", "вбивства і викрадення", "жорстке поводження", "арешти та судові процеси", "примусова військова служба"; щодо Донбасу – "вбивства", "руйнування громадських об'єктів", "утримування під вартою", "катування й жорстоке поводження" тощо.

 

При цім Міжнародний кримінальний суд не має юрисдикції для розслідування самої агресії однієї держави проти іншої. Як розповіла в інтерв'ю "Z" керівник Центру громадських свобод Олександра Матвійчук, злочин агресії є одним зі злочинів, передбачених Римським статутом, проте він наразі не вступив у силу. "Для того, аби суд почав розглядати справи саме за цією статтею, треба, щоб країни-учасниці Міжнародного кримінального суду ратифікували Кампальські поправки 2010 року і визначили певну процедуру, якої наразі бракувало", – повідомила Матвійчук.

 

22.11.2016