У Німеччині побоюються втручання Кремля у вибори до Бундестагу.

Свою стурбованість висловило керівництво Федерального відомства з охорони конституції Німеччини (Bundesverfassungsschutz).

 

 

«За цей рік ми бачили, що з російського боку було вчинено спроби вплинути на формування громадської думки в Німеччині. Те ж може статися і наступного року, тож ми стурбовані цим», – заявив керівник спецвідомства Ганс-Ґеорґ Маасен (Hans-Georg Maaßen) в інтерв'ю агентству Reuters, оприлюдненому в середу, 16 листопада.

 

 

Прикладом такого впливу Маасен назвав випадок з уявним викраденням російськомовної дівчини Лізи в Берліні, коли міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров публічно виступив зі звинуваченнями на адресу німецьких органів юстиції – повідомило видання Berliner Morgenpost. Уряд Німеччини тоді спростував ці звинувачення, оскільки з'ясувалося, що дівчину насправді ніхто не викрадав.

 

«У нас складається враження, що це є частиною гібридної загрози, коли виявляється вплив на формування громадської думки і процедуру ухвалення рішень. Важливо донести це до громадськості. Найкращий спосіб – говорити про це. Якщо люди усвідомлять, що інформація, яку вони отримують, неправдива і насправді є пропагандою і дезінформацією, то отрута брехні в кінцевому рахунку втрачає дієвість», – зазначив Ганс-Ґеорґ Маасен.

 

Раніше спецслужби Сполучених Штатів і Франції звинуватили Москву у втручанні в передвиборчі кампанії в цих країнах.

 

Вибори до німецького Бундестагу відбудуться восени 2017 року.

 

16.11.2016