ВР закликала ЄС запровадити безвізовий режим без зволікань.

 

Верховна Рада закликала Європейський парламент та Раду Європейського Союзу ухвалити без подальших зволікань, до кінця 2016 року, належні рішення про надання Унією безвізового режиму для громадян України, а уряди держав-членів ЄС – підтримати відповідну законодавчу пропозицію Європейської комісії.

 

Про це йдеться у зверненні ВР, за котре проголосував 261 народний депутат на засіданні у середу.

 

Верховна Рада наголосила, що Україна повністю виконала взяті на себе зобов’язання згідно з Планом дій щодо лібералізації візового режиму, зокрема в частині впровадження біометричних закордонних паспортів, тривалого та ефективного виконання угоди про реадмісію осіб, ухвалення антидискримінаційного законодавства, законодавства про запобігання і боротьбу з корупцією.

 

Парламент нагадує, що "безвізовий режим для громадян України має бути запроваджено без зволікань після виконання визначених зазначеним Планом дій технічних критеріїв". "У цьому процесі не має висуватися жодних додаткових критеріїв та передумов, а особливо таких, що виходять за межі відповідальності української сторони", – наголошують українські депутати.

 

Верховна Рада підкреслює важливість розвитку співпраці між Україною та ЄС у питаннях ефективного управління кордонами та міграцією, захисту прав людини та основоположних свобод, засвідчує згоду "і надалі спільно протидіяти сучасним викликам і загрозам, насамперед нелегальній міграції, організованій злочинності та тероризму".

 

"Утвердження цінностей свободи, прав людини, демократії та верховенства права набуває особливого значення з огляду на відзначення в Україні річниці Революції Гідності, що ознаменувала непохитну відданість українців європейським цінностям", – ідеться у зверненні.

 

16.11.2016