Ірина Геращенко обурилася позицією Білорусі, Вірменії та Казахстану в ООН.

 

Перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко розкритикувала позицію Білорусі, Вірменії та Казахстану, котрі проголосували "проти" під час розгляду на засіданні Третього комітету ООН резолюції про порушення прав людини в Криму.

 

Таку заяву вона зробила на засіданні Верховної Ради у середу, інформує УНІАН.

 

"Особливо сьогодні я хочу зосередитися на тих країнах, які проголосували "проти". І це 23 країни-члени Організації Об'єднаних Націй", – сказала Геращенко, додавши, що серед них є держави, котрі, "як правило, взагалі боляче ставляться до будь-якого питання обговорення прав людини, так і відверті сателіти Кремля".

 

Щодо голосування проти української резолюції Вірменії, Казахстану і Білорусі, вона зауважила: "Ми шануємо право Вірменії і Казахстану на їхні особливі відносини з Російською Федерацією, ми все розуміємо. Але й наші друзі в дружніх нам Казахстані і Вірменії мають розуміти, що сьогодні Україна, український народ і українська армія воює не лише за нашу незалежність. Ми відстоюємо право всіх пострадянських країн мати незалежну зовнішню політику. І ми маємо це доносити до наших партнерів".

 

Водночас, щодо позиції Білорусі, то Геращенко трактує голосування офіційного Мінська "як ніж у спину". "Ми дякуємо білоруській стороні за незалежний майданчик у Мінську. І ми цінуємо це. Але незалежний майданчик має бути незалежним в усіх позиціях, а не заангажованим грою в один бік", – обурилась Геращенко.

 

Перший віце-спікер закликала Білорусь "шанувати право України відстоювати нашу незалежність і суверенітет і розуміти, що наступний буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить нашу незалежність".

 

16.11.2016