Юрія Шухевича втягнули у провокацію між РПЛ і БЮТ у парламенті.

 

Фракція Радикальної партії України звинуватила "Батьківщину" у спробі використати народного депутата від РПЛ Юрія Шухевича для провокації з метою дестабілізації ситуації в державі.

 

Конфлікт розгорівся ще вранці на засіданні парламенту, коли голова ВР Андрій Парубій оголосив про виступ Шухевича від фракції "Батьківщина". Згідно зі стенограмою засідання, спікер сказав: "Зараз надаю слово представнику "Батьківщини". Хто буде від "Батьківщини"? Юрій Шухевич. Будь ласка, пане Юрій". Після цього депутати РПЛ кинулися блокувати президію, звинувативши "Батьківщину" у спробах переманити Шухевича.

 

Олег Ляшко спільно з головою фракції "Народний фронт" Максимом Бурбаком ініціювали перерву у засіданні. Відразу після перерви Шухевич виступив "на вимогу двох фракцій".

 

Аґенція "Українські новини" повідомляє, що Юрій Шухевич планував оголосити у ВР проект постанови про імпічмент президентові Петрові Порошенку. Фотокореспондент "УН" зазнимкував текст проекту, котрий депутатам своєї фракції показував Олег Ляшко. Пропонувалося створити спеціальну слідчу комісію для розслідування дій голови держави.

 

Олег Ляшко заявив журналістам, що ініціатива з імпічментом – це елемент провокації для дестабілізації ситуації в державі й частина "плану Шатун", вигаданого в Москві, про котрий напередодні оголосила Служба безпеки України.

 

Після перерви у ВР Шухевич заявив, що він не репрезентує думки руйнівних сил, і хоче, "щоб тут був спокій і мир". "Не думайте, панове, тут дехто плескає, але дехто, з одного боку, не перечу, агенти нашого сусіда, але й дехто хоче в цьому розпалі і собі погріти руки на тому вогнищі, яким є Україна. І ми не хочемо допустити розбрату, ми не хочемо допустити крові і в ім'я цього об'єдналися. Щоби бути тою силою рівноваги, щоби не дати як правоохоронним силам, так і різним провокаторам розхитувати ситуацію в Україні, привести до пролиття крові", – заявив пан Юрій.

 

Шухевич звинуватив у "розхитуванні ситуації" владу, адже вона не проводить реформ і продовжує користати з корупції, а також обурився тіньовими мінськими домовленостями. "І тому я вважаю, що треба утворити спеціальну слідчу комісію, і наполягаю перед парламентом сьогодні, щоб вона була утворена, щоб ми все це розслідували детально і знали, і щоб на основі рішень тої комісії всі винні були притягнені до відповідальності", – сказав Шухевич.

 

Пообіді Олег Ляшко заявив із трибуни ВР, що життю Юрія Шухевича загрожує небезпека. "Нашого колегу можуть убити для того, щоб використати для дестабілізації – це вбивство – ситуації в Україні для реалізації московського плану, підриву України зсередини. Юрія Шухевича вороги України хочуть використати як сакральну жертву", – заявив Ляшко.

 

За словами народного депутата від РПЛ Андрія Лозового, "московський сценарій" був у тому, щоб "шляхом маніпуляцій змусити Юрія Шухевича ініціювати імпічмент президента, затим – вбити Шухевича, і скористатися його загибеллю для дестабілізації ситуації в країні".

 

На його думку, втіленням плану займалися Юлія Тимошенко та Віктор Медведчук. "Юлія Тимошенко вперше за свій вже 20-річний досвід роботи в парламенті відмовилась від слова і "спонтанно" передала його Шухевичу. Те, що вона цей крок продумала і готувалась, було чітко видно: вона киває головою, кличе свого депутата Сергія Євтушка і дає йому команду вести Шухевича до трибуни", – обурився Лозовий.

 

"Ніяких наслідків вказаний вище заклик не мав би, адже за імпічмент у ВР елементарно не вистачить голосів. Але, погодьтесь, це цікавий інформаційний привід – Шухевич закликав до імпічменту Порошенка. Красива для РФ картинка у одному логічному ряді з проплаченими "акціями протесту". Правильна з московською точки зору подача цього контенту телеканалом Льовочкіна-Фірташа "Інтер", іншими рупорами Кремля в Україні, тими, кого вони елементарно купили і, звісно, російськими ЗМІ. Тим паче, заява такої авторитетної людини як Юрій Шухевич, ще й у такій подачі ЗМІ, могла б направити праведний гнів багатьох людей із правого середовища, добровольців, волонтерів, інтелігенцію наосліп підтримувати зрежисований у Москві сценарій на розхитування ситуації і знищення держави", – написав Лозовий на своїй сторінці у Facebook.

 

Під час засідання Олег Ляшко та Ігор Мосійчук також почубилися з певним Олександром Біликом, котрого назвали соратником Віктора Медведчука, й охарактеризували як основного підбурювача Юрія Шухевича. Якщо вірити Лозовому, то перепустку на Білика до будівлі ВР оформлювали якраз за запитом Юлії Тимошенко.

 

Сама ж Юлія Тимошенко пояснила, що вирішила передати слово Юрію Шухевичу, бо про це попросив сам нардеп. "Ми не мали можливості говорити про деталі його тексту. Він просто попросив дати йому три хвилини... Я мушу вам сказати, що він звернувся до мене особисто з правом виступити, тому що його фракція не підписала йому право на виступ", – цитує Юлію Володимирівну "Українська правда".

 

Лідерка "Батьківщини" стверджує, що не знала про проект постанови про імпічмент. "Щодо питання і розмови про імпічмент президента, я вважаю, що цей президент заробив вже на 5 імпічментів", – додала вона.

 

15.11.2016