Путін обговорив із Меркель проблеми українського транзиту.

 

Президент Росії Володимир Путін заявив канцлерові Німеччини Анґелі Меркель про загрози для транзиту російського газу до Європи територією України.

 

Про це повідомляє прес-служба Кремля.

 

"Путін звернув увагу на те, що у зв'язку з прогнозованою синоптиками холодною зимою можуть вирости ризики несанкціонованого відбору українською стороною частини російського газу, котрий постачається до Європи", – ідеться у повідомленні.

 

Сторони домовилися розпочати консультації між Єврокомісією та "Газпромом" на цю тему.

 

Водночас, президент України Петро Порошенко на зустрічі з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Льовеном у Стокгольмі закликав Європейський Союз ще раз обговорити політичні та економічні наслідки рішення Європейської комісії, котре дозволить російському "Газпрому" використовувати додаткові можливості німецького газопроводу OPAL для доставки газу до Європи в обхід України. "Це політично мотивовані проекти, які не мають економічного сенсу. І відкрита дискусія щодо них була б дуже ефективна для нас", – заявив Порошенко.

 

Німецький газопровід OPAL – це сухопутне продовження газопроводу "Північний потік", що постачає газ з Росії до країн Євросоюзу, минаючи Балтійські країни та Польщу. Німеччина і Росія намагаються вивести газопровід OPAL з-під дій Третього енергопакету, згідно з яким 50% газопроводу має належати третім сторонам. Росія принципово не погоджується з цією вимогою, відтак можливості газопроводу використовуються лише наполовину. Однак у жовтні ЄК виставила "вільні" потужності на відкритий аукціон, участь в якому може взяти і "Газпром". У випадку перемоги російської компанії в резерві залишаться лише 10-20% потужностей газопроводу, а обсяг транзиту палива в обхід України в цьому випадку зросте, нагадує УНІАН.

 

Згідно з підрахунками держхолдингу "Нафтогаз України", у випадку надання "Газпрому" додаткового доступу до 30% потужностей OPAL транзит газу через Україну скоротиться на 10-11 млрд. кубометрів палива на рік, а транзитна виручка України – на 290-320 млн. дол. США за старим тарифом. Якщо "Газпром" отримає доступ до додаткових 40% потужностей OPAL, транзитні втрати України становитимуть 13,5-14,5 млрд. кубометрів палива на рік, а транзитні доходи скоротяться на 395-425 млн дол.

 

15.11.2016