Німеччина гарантувала Естонії підтримку в разі російської загрози.

З відповідною заявою виступив президент Німеччини Йоахім Ґаук (Joachim Gauck) під час зустрічі з новообраною президенткою Естонії Керсті Кальюлайд в Берліні.

 

 

«Ми повинні згуртуватися з усіма нашими партнерами проти війни, конфліктів і проти російських владних устремлінь. І якщо виникне необхідність гарантувати безпеку країн Балтії, Естонія може розраховувати на Німеччину», – пообіцяв Ґаук своїй естонській колезі.

 

Кальюлайд, своєю чергою, назвала двосторонні відносини ФРН і Естонії дуже добрими і такими, що послідовно розвиваються. Вона зазначила, що обидві держави характеризує єдине розуміння мінливої ​​ситуації безпеки – повідомило видання Berliner Morgenpost.

 

«Співпраця в сфері оборони протягом низки років переросла у співпрацю на дуже широкій основі. Німеччина в наших очах не має конкурентів як найактивніший в європейському регіоні союзник в гарантуванні безпеки, який робить постійний внесок у повітряну безпеки Балтійських країн. Німеччина – один з наших найближчих партнерів в ЄУ і НАТО, а також в двосторонніх відносинах і в економіці, і в діґітальній сфері, і освіті, і науці, і культурі», – заявила естонська президентка.

 

З моменту анексії Крим в березні 2014 році Естонія й інші країни Балтії відчувають тривогу з приводу власної безпеки через потенційні загрози з боку Росії. Невпевненість у реґіоні зросла після перемоги на виборах в США Дональда Трампа, котрий ще в ході передвиборчої кампанії ставив під сумнів статтю 5 Договору НАТО, згідно з якою в разі нападу на одного з членів блоку інші зобов'язані надати йому військову підтримку. Окрім того, Трамп позитивно висловлювався на адресу Володимира Путіна й навіть натякав на можливість акцептації анексії Криму Росією.

 

Нагадаємо, що Естонія входить до складу НАТО з 2004 року. У липні 2016 року лідери держав НАТО на саміті у Варшаві схвалили розміщення в Польщі, Естонії, Латвії та Литві чотирьох міжнародних батальйонів. Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберґ тоді заявив, що цей захід стане одним зі способів протидії загрозі, яка виходить від Росії. Дислокація батальйонів НАТО в країнах Балтії та Польщі запланована на лютий 2017 року, їхнє повне укомплектування відбудеться протягом кількох наступних місяців. 

12.11.2016