Вивезти сміття: хто встигне першим

 

Керівники Львівської ОДА і Львівської міської ради публічно оформили «розлучення» у сфері спільної діяльності з вирішення проблеми утилізації твердих побутових відходів. Через п'ять місяців після пожежі та зсуву на Грибовицькому звалищі Олег Синютка та Андрій Садовий заявили, що вирішуватимуть це питання кожен на свій лад. Їхні позиції поки що перетинаються тільки в одному з можливих пунктів — оголошенні міжнародного конкурсу на рекультивацію Грибовицького звалища.

 

Три ділянки від Синютки

 

Майже два тижні тому голова ЛОДА Олег Синютка заінтриґував публіку обіцянками продемонструвати шляхи до вирішення сміттєвої проблеми Львова. І сьогодні він презентував кількафазовий план, який мав би допомогти у розв'язанні проблеми. Зі слів Олега Синютки, подорожі львівського сміття по Україні вже починають завдавати збитків іміджу Львівщини як території, привабливої для іноземних інвесторів, і це було поштовхом до активніших дій від обласної адміністрації.

 

«Зараз місто Львів завдає надзвичайної шкоди іміджу цілої області самовільним вивозом сміття по всій території Україні. Вже зафіксовані численні випадки незаконного вивозу сміття у поля та ліси різних реґіонів. Зокрема, нам надходять скарги із Житомирської, Полтавської, Сумської та інших областей. Тому для нас було дуже важливо, розуміючи, що місто не може самостійно справитись із цією проблематикою, знайти вирішення із ситуації», — сказав він.

 

Зі слів обласного очільника, підготовлено три земельні ділянки, які область пропонуватиме інвесторам для будівництва заводу з переробки ТПВ, і він сподівається, що в грудні цього року буде оголошений міжнародний конкурс на визначення інвестора будівництва заводу з переробки ТПВ.

 

Як зазначив Синютка, дві ділянки містяться на землях, де раніше добували сірку в Яворівському та Миколаївському районах, а третя — в селі Брониця Дрогобицького району, поряд із чинним звалищем. Сільська рада нічого проти не має і ухвалила рішення про наміри віддати 3 га площі. Натомість у Яворівському районі площа ділянки становить 12,8 га, а в Миколаївському — 15 га. Ці дві ділянки містяться на віддалі понад 10 км від населених пунктів і шляхи до них не проходять через жоден населений пункт.

 

Львівське сміття: Quo Vadis?

 

Три ділянки обрано з огляду на те, щоби потенційні інвестори могли обрати найкраще місце для реалізації проекту відповідно до технологій переробки, пояснив Синютка. ЛОДА вже відбула зустрічі з 26 компаніями, зацікавленими в реалізації такого проекту. Також Олег Синютка сказав, що однією з умов конкурсу буде подання готового проекту заводу.

 

Наступний крок для вирішення проблеми утилізації відходів Синютка бачить у тому, щоб спонукати міську раду оголосити міжнародний конкурс на рекультивацію Грибовицького звалища. З його слів, ОДА підготувала технічне завдання, на базі якого можна оголосити конкурс, однак треба визначити стратегічний напрямок руху — чи це буде біогазація звалища, чи будуватиметься завод, який перероблятиме наявні відходи на біодизель.

 

Кредит від ЄІБ — наше всьо?

 

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий пояснив, що ініціативи обласної влади вітає, але свій курс змінювати не збирається. Пошук ділянок під нові полігони ТПВ — це дуже добре, бо таких полігонів має бути на область кілька, сказав він, але проект будівництва заводу з переробки ТПВ, на який має дати кредит Європейський інвестиційний банк, — то цілком паралельна історія. І єдине, що пов'язує ці паралелі, так це рекультивація звалища в Грибовичах.

 

«Зараз фінальне слово має сказати Мінреґіонбуд, і ми плануємо з наступного року почати реалізацію даного проекту. Банк ставить наш проект як один з перших, вони наполягають, щоб цей проект був реалізований. Це буде на тих територіях, які визначає міська влада, це інші проекти. Нам в області треба три-чотири таких комплекси», — сказав Садовий.

 

Зі слів львівського бурмистра, сьогодні в області складна ситуація з утилізацією відходів, зокрема це стосується районів-сусідів Львова. Він схвально відгукнувся про ініціативу Синютки щодо нових полігонів та сортувальної станції.

 

«В області з тим складна проблема, в Україні також є проблема. Ми сьогодні возимо наші відходи в радіусі 100–300 км. Чим швидше такі полігони будуть визначені і буде погодження з громадами, де вони будуть збудовані, тим буде краще», — наголосив Садовий.

 

Сортувальна станція чи пункт пресування сміття?

 

Наступним кроком у цій своєрідній дорожній карті голова ЛОДА називає запуск лінії із сортування сміття, яку сьогодні облаштовують у промисловій зоні на вулиці Шевченка, 327. Однак для її повноцінної роботи потрібно, щоб Львівська міська рада запровадила тариф на сортування сміття, бо в чинному законодавстві такого пункту немає і для підприємців це чисті збитки. 

 

З «вершини» сміттєзвалища Львів як на долоні

 

Керівник Асоціації підприємств сфери поводження з відходами «Чиста країна» Віктор Ржоткевич розповів, що перша лінія здатна переробляти до 100 тонн сміття за день і якщо експеримент вдасться, то будуть змонтовані ще дві лінії, які зможуть сортувати не менше 60 % відходів Львова, які потім перероблятимуть на RDF-паливо. Однак без затвердження тарифу на сортування сміття цей проект не буде рентабельним.

 

Міський голова Львова Андрій Садовий каже, що сортувальна станція є приватною ініціативою, яку підтримує обласна влада та уряд.

«На вулиці Шевченка — це питання до тих підприємців, які мають бажання там робити свій бізнес. Я знаю, що з допомогою держави, а тут була підтримка і міністра екології, і голови обласної адміністрації, вони отримали лінію, яка була закуплена, мабуть, років п'ять тому за державні кошти. Вони мають бажання там робити сортування. Будь ласка, хай роблять. Я з такою пропозицією звертався до усіх охочих, хто ще має бажання, хай це робить», — підкреслив бурмистер.

 

Садовий усіляко дає зрозуміти, що це не його ідея і він за неї не відповідає, хоча об'єкт лежить на території міста і зовсім не є розважальним центром. Влітку «Захід Ресурс Плюс» планував на цій території влаштувати майданчик для перевантаження сміття у великі вантажівки, однак цей проект «не пішов».

 

Місцеві мешканці вже занепокоїлися. Як розповів мешканець Білогорщі Андрій Федчишин, вони мають підозри, що на цій території не лише сортуватимуть, а ще й пресуватимуть сміття, тож утворюватиметься фільтрат, який може потрапити в ґрунтові води і отруїти криниці людям — у Білогорщі немає центрального водогону. З його слів, мешканці Білогорщі в неділю скликають збори, щоб обговорити свої наступні дії.

 

«Люди налаштовані дуже радикально, вони готові перекривати вулиці. Вони (підприємці. — Ред.) вже порушують норми, які не дозволяють розміщення таких екологічно небезпечних об'єктів у межах міста», — сказав він у коментарі Z.

 

Однак Андрій Садовий заявив, що у Рясному здійснюватиметься лише сортування, а дозволу на пресування вони не мають.

 

Те, що місцева влада заворушилася через сміттєву справу, не може не тішити. Маємо підстави вважати, що активність обласної влади різко зросла після візиту до Львова Володимира Гройсмана і багатосторонньої зустрічі з цього приводу. Присутні там розповідають, що тоді Андрій Садовий публічно висловив невдоволення пропозиціями голови уряду і пішов геть. Цілком ймовірно, що після цього Київ наказав ЛОДА реалізувати свій окремий план з вирішення сміттєвої проблеми. Та якщо вдасться запустити не один, а відразу два заводи з переробки відходів та систему їх збору, то всі причетні до реалізації цих проектів заслужать вдячність на багато десятків років. Головне — щоб і в цій справі політичні та персональні амбіції не завадили робити те, що життєво необхідно для всіх мешканців області. 

 

10.11.2016