МВФ зголосився допомогти в перевірці е-декларацій топ-чиновників.

 

Міжнародний валютний фонд пообіцяв всебічну допомогу у перевірці майнових та фінансових активів українських декларантів за межами держави.

 

Про це повідомила голова Національної аґенції з питань запобігання корупції Наталіяч Корчак після зустрічі з представниками МВФ.

 

"Оприлюднення декларацій – це тільки перший крок на природному шляху очищення суспільства від корупціонерів. Наступний крок – перевірка декларацій та відповідні вироки. МВФ вважає, що головна увага НАЗК стосовно перевірок декларацій має бути до чиновників з найвищого ешелону влади. Бо "риба гниє з голови"», – прокоментувала Корчак на своїй сторінці у Facebook.

 

Cтарший експерт фінансового сектору МВФ Емануель Матіас зазначив, що фонд "прискіпливо слідкує за ситуацією в Україні".

 

"Відповідно, вони побачили певну непослідовність у деклараціях деяких українських топ-посадовців: статки, про які писала міжнародна преса, наразі чомусь відсутні в електронному реєстрі", – поінформувала голова НАЗК.

 

Як зазначила Наталія Корчак, для МВФ система е-декларування є великим досягненням України і за кордоном подекуди висловлюють здивування, що система все-таки запрацювала.

 

"З огляду на, м'яко кажучи, незацікавленість деяких вітчизняних високопосадовців у повноцінній роботі Нацаґентства, зокрема в проведенні перевірок щодо законності набутих статків, припускаю, що співпраця з міжнародними антикорупційними організаціями стане чи не головним інструментом у викритті нечесних на руку українських чиновників", – додала Корчак.

 

10.11.2016