МЗС назвало рішення ЄС щодо газогону OPAL порушенням Угоди про асоціацію.

 

Міністерство закордонних справ України вважає рішення Європейської комісії про запровадження додаткових вилучень щодо доступу третіх сторін до потужностей газопроводу OPAL (фактично – "Газпрому") порушенням Угоди про асоціацію.

 

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль на зустрічі з головою представництва ЄС в Україні Г'ю Мінґареллі, інформує прес-служба МЗС.

 

"Було наголошено, що схвалення такого роду рішень без проведення попередніх консультацій з українською стороною є порушенням статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачається взаємне урахування сторонами потенціалу та спроможностей енергетичної інфраструктури одна одної, а також проведення консультацій та координації своїх дій у сфері забезпечення безпеки постачань енергетичних ресурсів", – ідеться у повідомленні міністерства.

 

Крім того, Європейська комісія мала би дотримуватися зобов'язань, взятих ЄС в рамках договору про створення Енергетичного співтовариства, зокрема дотримуватися у відносинах з Україною та іншими державами-партнерами принципу солідарності й уникати ухвалення рішень, які б суперечили антимонопольному законодавству ЄС.

 

Дипломати також обговорили процес візової лібералізації та перспективи завершення ратифікації Угоди про асоціацію.

 

Олена Зеркаль наголосила, що подальше відкладення рішення ЄС про запровадження безвізового режиму для громадян України є неприпустимим. Заступник міністра нагадала, що Україна виконала всі критерії Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України. Зокрема, створено антикорупційні органи, започатковано систему е-декларування "згідно з найкращими європейськими стандартами у сфері боротьби з корупцією".

 

Зеркаль висловила сподівання, що ЄС ухвалить рішення щодо України вже найближчим часом, "безвідносно до процесу узгодження всередині ЄС механізму тимчасового призупинення безвізового режиму".

 

Згідно з підрахунками НАК "Нафтогаз", дозвіл Єврокомісії на доступ "Газпрому" до газогону OPAL, який дозволяє об'єднати потужності "Північного потоку" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи в обхід України, завдасть великих збитків Україні. Так, збільшення доступу на 30 % скоротить транзит газу територією України на 10–11 млрд. кубометрів щорічно – це 290–320 млн. дол. згідно зі старим тарифом.

 

 

10.11.2016