В день виборів ймовірність перемоги Гілларі Клінтон зросла до 72 %.

 

Дані Нейта Сілвера на його сайті FiveThirtyEight свідчать, що за день перед початком виборів ймовірність перемоги Гілларі Клінтон становить 71,9 % і зросла за день аж на 5 %, оцінка The New York Times і The Huffington Post не змінилася — відповідно 84 % і 98 %.

Шанси на більшість в Сенаті після вчорашнього різкого збільшення для республіканців знову на рівні пів на пів.

 

 

Гілларі Клінтон вже виграла перше символічне голосування в Діксвілл Нотч (Нью-Гемпшир, за законами штату поселення з менше сотні зареєстрованих виборців можуть почати голосування опівночі і закривати дільниці, тільки-но всі виборці проголосують), де з 8 виборців за неї проголосувало 4, за Трампа — 2, Джонсон і вписаний від руки Ромні — 1. Символізм полягає в тому, що на останніх чотирьох президентських кампаніях результати голосування в Діксвілл Нотч збігалися з підсумковими результатами виборів. Не факт, що збігатимуться і цього разу, але прикмети завше приваблювали людей.

 

Прогнози Нейта Сілвера щодо результатів загальнонаціонального голосування теж передбачають перемогу Гілларі Клінтон 48,6 % проти 45 % в Трампа і 4,8 % в Джонсона; різниця між Клінтон і Трампом зростає за рахунок падіння рейтинґів останнього.

 

 

За останній день на ті самі 5 відсотків виросли шанси на її перемогу в ключовому на цих виборах штаті Нью-Гемпшир, виросли вони і в штатах "підстраховки" — Неваді (на 5 % до 70 %), Північній Кароліні (на 7 % до 56 %), Флориді (на 6 % до 55 %) та у другому виборчому окрузі штату Мен (на 6 % до 52 %) — що дає одного електора в Колеґію електорів.

 

 

Для перемоги Трампу треба — якщо йти за зростаючою ймовірністю — перемогти у всіх цих чотирьох штатах (в наступному за ймовірністю штаті — Пенсильванії — його шанси оцінюються лиш як 33 %) і другому електоральному окрузі Мена (програш там при перемогах у всіх інших чотирьох може призвести ситуацію до 269 на 269 і перенести вибори президента в Палату представників; Сілвер оціює таку ймовірність в 0,9 %). Навіть якщо оцінювати ймовірність перемоги в цих електоральних одиницях пів на пів, то це те саме, що 5 раз підкинути монету і 5 разів мати орла — тобто (½)⁵=¹/₃₂. Але оскільки перемога в окремому штаті не є цілком незалежною подією, а існує кореляція між результатами в окремих штатах, а також загальнонаціональним голосуванням (зв'язок не детерміністичний, а власне, статистичний), то врахування всіх цих математичних моментів і дає оцей результат в 71,9 %.

 

Наскільки справджуються прогнози, можна буде спостерігати починаючи з другої години ночі на середу, коли підуть екзит-поли з Нью-Гемпшира, Флориди і Джорджії. Перемога Клінтон в одному з цих штатів практично рівна буде перемозі загалом. Щоправда, тут два нюанси. Перший — це те, що майже третина американців проголосувала заздалегідь і не факт, що відсотки цього голосування збіжаться з відсотками голосування в день виборів, які ловить екзит-пол; а другий нюанс в тому, що західна, прореспублікаська, Флорида лежить в іншій часовій зоні і оприлюднення екзит-полу звідти може суттєво скорегувати результати цілого штату.

 

Далі, пів третьої: Північна Кароліна і Огайо (38 % шансів на перемогу Клінтон) — те саме, перемога в одному з цих штатів практично ґарантує перемогу Клінтон в цілому.

 

І п'ята ранку: Невада — якщо Клінтон програє у всіх перелічених штатах, то ще залишається шанс на Неваду, де попереднє голосування, виглядає, було на користь Клінтон.

 

Ну а поза тим, якщо о третій годині піде інформація про її програш в  Пенсильванії, то всі пронози підуть коту під хвіст і шанси Клінтон на перемогу стануть вельми ілюзорними.

 

 

 

08.11.2016