Уряду Великої Британії заборонено розпочинати Brexit без схвалення парламенту.

Таке рішення ухвалив у четвер, третього листопада, Високий суд країни.

 

 

«Уряд не має повноважень, щоб оголосити про введення в дію статті 50 Лісабонського договору (стаття формально запускає процедуру виходу країни з Європейської Унії – Z) без схвалення парламенту», – оголосив лорд головний суддя Високого суду Джон Томас.

 

На початку липня ініціативна група британських громадян подала позов до Високого суду з тим, щоб з’ясувати питання: чи повинен парламент країни провести голосування перед тим, як уряд розпочне імплементацію результатів референдуму.

 

Прем’єр-міністр Об’єднаного Королівства Тереза ​​Мей, своєю чергою, наполягала на тому, що окремого рішення парламенту не потрібно для того, щоб розпочати перемовини з Брюсселем про вихід країни з ЄУ. За її словами, референдум щодо цього питання мав силу прямої дії й не потребував жодних додаткових рішень про імплементацію.

 

Після оголошення вердикту Високого суду, представники уряду заявили про намір подати апеляцію. Найімовірніше цей процес розпочнеться у грудні - повідомило радіо BBC.

 

Нагадаємо, що на загальнонаціональному референдумі щодо членства Великої Британії в ЄУ 51,9 відсотка британців, котрі взяли в ньому участь, проголосували за вихід з Унії, 48,1% – за те, щоб залишитися.

03.11.2016