ВР прагне примусити антикорупційні організації до декларування.

 

Коаліція "Реанімаційний пакет реформ" закликає Верховну Раду відхилити проект закону №5318, котрий пропонує змусити до обов'якової процедури електронного декларування активістів громадських організацій, котрі займаються антикорупційною політикою, і отримують фінансову допомогу на свою діяльність з-за кордону.

 

Про це йдеться у заяві "РПР", поширеній у відповідь на реєстрацію законопроекту народним депутатом Юрієм Дерев'янком у Верховній Раді.

 

"Законопроект н.д. Дерев’янка воскрешає ідею “диктаторських законів 16 січня 2014 року” щодо реєстру “іноземних агентів” – організацій, які борються з корупцією та використовують кошти міжнародної технічної допомоги", – ідеться у заяві "реформаторів".

 

На думку "РПР", ідеться про "сплановану атаку владної верхівки проти людей та громадських організацій, що розробляють та підштовхують владу до втілення реформ, у першу чергу – у сфері боротьби з корупцією". "Неадекватні обмеження, запропоновані у законопроекті, фактично заблокують здатність працювати усьому громадському сектору, що неодмінно вестиме до безкарності можновладців та розквіту корупції", – обурилися у "РПР".

 

"Усі люди, які працюють чи надають послуги в антикорупційній сфері – прямо чи через третіх осіб, – розглядатимуться як потенційні корупціонери. Тобто, заповнюватимуть електронну декларацію, повідомлятимуть про конфлікт інтересів та ін", – прокоментували у "РПР". Автори заяви вважають, що може дійти і до того, що до декларування змушуватимуть і експертів, котрі розробляють текст законопроектів, і технічних працівників приміщень, де відбувся антикорупціний тренінг, і друкаря, який тиражував листівку тощо.

 

На думку виконавчого директора "Transparency International Україна" Ярослава Юрчишина, мета закону – "відбити можливості чи принаймні максимально ускладнити їх для міжнародних партнерів України інвестувати в боротьбу з корупцією". "Бо без таких інвестицій не було б ні НАБУ, ні Національного агентства з питань запобігання корупції, ні електронного декларування", – зазначив експерт.

 

"Я очікував реакції на е-декларування з боку наших топ-корупціонерів, але не такої топорної і хоча б після 21 листопада, після сесії Європарламенту де може розглядатися питання візової лібералізації. Та маємо те, що маємо", – обурився представник Transparency.

 

Проект №5318 був зареєстрований у ВР 28 жовтня. За дуже короткий час він отримав схвальний висновок комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (чомусь не антикорупційного комітету).

 

Один із пунктів законопроекту, зареєстрованого Юрієм Дерев'янком, передбачає: дія закону щодо електронного декларування поширюватиметься і на "фізичні особи, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом) такої допомоги) або виконують роботи, надають послуги, фінансування (оплата) яких здійснюється безпосередньо або через третіх осіб за рахунок такої допомоги, а також фізичні особи, які є керівниками або входять до складу вищого органу управління, інших органів управління громадських об’єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов’язану із запобіганням, протидією корупції, та/або беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції, особи, які входять до складу керівних постійно діючих статутних органів політичних партій".

 

У баченні Дерев'янка, "перелік громадських об’єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов’язану із запобіганням, протидією корупції, та/або беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції", формуватиметься Антикорупційною аґенцією.

 

Згідно з моніторингом депутатських електронних декларацій, проведеним громадською мережею "ОПОРА", Юрій Дерев'янко входить до четвірки депутатів із найбільшим обсягом грошових активів – ідеться про 416,2 млн. грн.

 

03.11.2016